Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Nyelv

Hungarian hu

Pénznem

Mik a fültisztítás alapvető fortélyai?

Dr. Bedi Dóri
2019. 02. 18. 17:00:00

 

Fontos, ha kutyátok fülének bejárata szőrös, akkor ezt a szőrt el kell távolítani, mert a hallójárat befülledhet! A folyamatot általában kutykozmetikus végzi. Javaslom, hogy szerezzetek be egy jó minőségű fülmosót otthonra! Figyelmetekbe ajánlom Lila Loves It-Bio Fültisztítónkat! Sokszor nem is gondolnátok, hogy kedvencetek viselkedésváltozását a fájó fül okozza. Gyulladás lehet a vége 1-1allergiának, bűzmirigy gyulladásának, fürdőzésnek/fürdetésnek stb.

A higiénia fenntartásához hozzátartozik kedvencetek fülének tisztán tartása. Normál esetben is képződik kis mennyiségű fülzsír, melyet heti 1x-i tisztítással el tudtok távolítani.

Általánosságban a lógófülű fajtáknál  a fül nehezebben szellőzik és tisztul, így esetükben gyakrabbi tisztítás is szükségessé válhat.
 

Hogyan tisztíts?

Töltsd fel a hallójáratot a tisztító folyadékkal! Ha ez megvan, akkor a fültöveket óvatosan nyomkodd meg úgy, hogy cuppogjanak! Így segíted elő a folyadék lejutását a hallójárat mélyére.

Ha ezzel megvagytok, töröljétel ki egy kis vattával az elérhető részt.

A fellazult váladékot ki fogja rázni kedvencetek!

Figyelem! Otthon fültisztító pálcával TILOS a kisállat fülébe nyúlni!
 

Mi állhat a háttérben?

Allergia
Esetében a bőrpír és viszketegség mellett a fül is kipirul, váladékozik, begyullad. Ugyanezeket vesszük észre a bűzmirigy gyulladásakor is, ekkor további tünet lehet az anus nyalogatása és a „radírozás”, azaz a fenék földön húzogatása.

Toklász
Késő tavasztól kora őszig MINDIG! mocorogjon bennetek a kisördög, ha kisállatotok fülét vakarja, földhöz dörzsöli, esetleg bűzös, gennyes! Sajnos a toklász a dobhártya sérülését, így maradandó halláskárosodást is okozhat! Azonnal forduljatok állatorvoshoz, ha a fenti tünetek egyikét észlelitek!

Atkásság
Legtöbbször cicáknál találkozunk fülatkássággal, de kutyáknál is előfordul. A klasszikus fülatkásságot a váladék minőségéről és borzalmasan viszkető mivoltáról ismeritek meg. A fültartalom ilyenkor kávézacc szerű, sötétbarna, vagy fekete. Ha ilyesmit tapasztaltok, ne húzzátok az állatorvos meglátogatását, hisz gyógyszerre is szükség lesz. Elhúzódó esetben a sok kaparástól a fül apró erei szétpattoghatnak és feltelhet vérre, akár egy párna. Ezt a helyzetet (othaematoma) már csak műtéti úton lehet kezelni.

 

Építsétek be Ti is rutinotokba a heti 1x-i fültisztítást, hogy biztosan észrevegyetek, vagy megelőzzetek egy-egy súlyosabb állapotot!

Amennyiben kérdésetek van, keressetek a tanacsadas@biozoo.hu címen!

 

Egészséges füleket kívánok kisállataitoknak!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutyaápolás Felelős állattartás

Keresés