Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Nyelv

Hungarian hu

Pénznem

Bécsben kutyatartó tanfolyam szükséges az újdonsült állattartóknak Mi a helyzet nálunk?

Dr. Bedi Dóri
2019. 06. 28. 10:00:00

 

A napokban látott napvilágot a hír, miszerint, aki Bécsben újdonsült kutyatulajdonossá szeretne július 1-étől válni, annak egy minimum 4 órás tanfolyamot kell elvégezni. Ki számít újdonsült gazdinak? Mindenki, aki nem tartott kutyát két évnél tovább. Nem teljesen új az elképzelés, hiszen például Felső-Ausztriában és Stájerországban már jól működik az intézkedés.

Ezzel az új szabályozással igyekeznek az emberek és állatok együttélését harmonikusabbá tenni, valamint előtérbe helyezni a felelős állattartást. A tanfolyam biztosítja, hogy a leendő tulajdonosok a jövevény érkezése előtt megszerezzék azt a tudást, amely segítségébel állatbarát és biztonságos környezetet tudnak biztosítani a kutyusaiknak.

A kurzus tehát kötelező, ára pedig 40 euro, azaz durván 13 000 magyar forint.

 

Mi a helyzet nálunk?

Véleményem szerint, akik állatszerető emberek vagyunk, mind úgy gondoljuk, hogy Magyarországon is szükség lenne hasonló kötelezettségre! Hisz minden évben hallunk autóba zárt kutyusról, neveletlen, póráz nélkül sétáltatott, balesetet okozó kutyáról és még sorolhatnám.

A probléma viszont kis hazánkban mélyebben gyökerezik..
Hiszen a menhelyek tömve vannak, minden évben ugyanúgy jelennek meg az árva, esetleg kirakott kiskutyák, a szaporítói iparág virágzik.
Sajnos azt kell belátnunk, hogy nálunk az állattartási kultúra alapjaival még mindig gond van. Az emberek fejében, a szabályozásban(törvények), végrehajtásban(böntetések) egyaránt.
Amíg büntetlenül működhetnek a kutyagyárak, míg büntetlenül ki lehet dobni egy állatot, míg büntetlenül kínozható, verhető halálra, addig nincs miről beszélnünk.
Amíg problémát jelent a kötelező mikrochipbeültetés, oltás, féreghajtás és ennek ellenőrzése, addig nincs miről beszélnünk.

 

Mindenesetre annyit tehetünk, hogy MI példát mutatunk környezetünkben és gyermekeinknek is megtanítjuk a helyes, felelős állattartás fortélyait!

Tartalomhoz tartozó címkék: Felelős állattartás

Keresés