Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom

Nyelv

Hungarian hu

Túlsúlyos a kutyám, mit tegyek?

Dr. Bedi Dóri
2019. 01. 20. 17:00:00


 

Te tudod, hogy nem csak kutyusod külleme változik meg azzal ha elhízik?
A kövérség (obesitas) sok súlyos betegség kapuja. Ilyenek például a cukorbetegség, ízületi, hormonális betegségek (ezek következménye is lehet az elhízás), keringési nehézségek.

 

Mit jelent a kövérség?

Ha kutyád megfelelő testtömegén kívül még 30% felesleg van rajta, akkor kövér. Ha 10-30% a többletsúly, akkor túlsúlyos.
Abban az esetben, ha a súlygyarapodás nagyon hirtelen következik be, mindenképp keresd fel állatorvosod és kérj belgyógyászati vizsgálatot és vérlabort!

 

Hogyan kerüld el?

Általában a megfelelően táplált és mozgatott kutyák a “leeső falatoktól” híznak el. Minden tápfajtán találsz adagolási útmutatót, melyet érdemes tartanod. Általában van minimum és maximum ajánlott adag, ezen határokon belül tudsz variálni, mikor kicsit hízlalni, vagy fogyasztani szeretnél. A jutalomfalat legyen ízletes, de ne hízlaljon! Ajánlom figyelmedbe 100% húsos jutalomfalatjainkat webshopunkban. Ivartalanítás után gyakori az elhízás. Sokan követik el azt a hibát, hogy a falánkabb állatok éhségét a korábbi táp adagjának növelésével, vagy kiegészítő ezzel-azzal elégítik ki. Ne tegyétek, mert gyors elhízás lesz a vége! Érdemes visszavenni a táp mennyiségéből és azt 3-4 részre osztva adagolni. Az ivartalanított állatokat lehet a nekik való steril táppal etetni. Idős kedvenced anyagcseréje lelassul, így súlyának való eleség 80%-át kapja meg, 2-3x-i etetéssel, vagy senior tápot.

 

Mit tegyek, ha már pufók kutyám van?

 • Testmozgás
  Ahogy nálunk, embereknél, a kisállatoknál is a fogyasztás egyik alappillére a mozgás, mozgatás. Azonban, ha kutyusod már túlsúlyos, óvatosan szabad csak terhelned, hiszen az ízületei folyamatosan plusz súlyt cipelnek. Először hosszabb sétákkal kezdjetek, majd ha sikerült pár dkg-tól megszabadulni, beiktathattok rövidebb, majd hosszabb futást is, végül további súlyvesztés után a szintemelkedéseket is felvehetitek a listára.
   
 • Porcerősítés
  Ahogy az előző pontban látthattad, mozgatnod kell kutyádat. Viszont az ízületek miatt fontos a porc-, csonterősítés. Webáruházunkban a Leiky 100% Zöldkagylópor kitűnő választás. Ha már idősebb állatod van, akinek esetleg fájdalmai is vannak, akkor neki a Leiky 100% Ördögcsáklya a megfelelő.
   
 • Táplálás
  Fontos tudnod, hogy nem szabad hirtelen, drasztikus fogyókúrába kezdenetek! A megfelelő fogyasztás mindig hónapokig tart és nem azonnali, hanem fokozatos. Tűzz ki egy célsúlyt, a megszokott táplálék mennyiségét pedog csökkentsd 30-40%-kal! Amennyiben tápváltás is szóba jöhet, csökkenteni kell a bevitt energiamennyiséget és növelni kell az emészthetetlen nyersrost tartalmat. Vannak a piacon nagyon szuper elhízott állatoknak szánt tápok is.
   

Légy türelmes kutyusoddal! Ne akarj azonnali eredményeket, de légy kitartó!
Sok sikert kívánok!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Felelős állattartás

Keresés