Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Nyelv

Hungarian hu

Pénznem

Támadnak a szúnyogok, terjed a szívférgesség!

Dr. Bedi Dóri
2019. 03. 21. 13:07:00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szúnyogok csípése mára már nem csak kellemetlen, de kutyusainkra igen veszélyes is lehet. Míg pár éve a szúnyogok terjesztette szívférgesség csak fehér hollóként végigvonuló mumus volt, mára már nagyon gyakran fordul elő. Emellett a kisebb veszélyt rejtő, de emberre is veszélyes (zoonotikus) bőrférgességet is terjesztik.

A klímaváltozással, felmelegedéssel együtt a szúnyogok előfordulási ideje kitolódott. Meglepődve tapasztaltam, hogy februárban még ugyan lelassult állapotban, de már találkoztam velük.

Amennyiben nem olvastad, ajánlom figyelmedbe kullancsokról szóló cikkemet is:

https://www.biozoo.hu/tamadnak-a-kullancsok

Magyarországon bármely szúnyog lehet vektora (terjesztője) a szívférgességnek, bőrférgességnek.

 

Nézzük tehát röviden, mit kell tudnotok a szívférgességről? – Dirofilaria immitis

Mára már nálunk is rendszeresen és gyakran fordul elő.
A szívféreg kb. 12-30 cm, fehér színű. A kifejlett egyedek a tüdő ereiben, jobb szívfélben, vagy a hátulsó üres vénában tartózkodnak. Megfertőződhetnek a kutyákon kívül más állatok és emberek is. Jellemzően azonban bennük nem a szívben telepednek meg, így kevésbé veszélyesek. A Dirofilaria immitis köztigazdája a szúnyog (több szúnyog faj).

A nőstény szúnyogok vérszívás közben veszik fel a lárvákat, majd testükben fejlődnek és később vérszívás közben már fejlettebb, fertőző lárvákat ürítenek a gazdába (kutyus). Ekkor a megcsípett állatba kerülnek, ahol a bőralatti kötőszövetben tovább fejlődnek, majd a mellkasba vándorolnak és eljutnak a szívbe, tüdőbe, ahol ivaréretté válnak. Sok évig életképesek maradnak és szaporodhatnak.

Általában tünetek sokáig nincsenek. Amit észrevehettek, az esetleg fogyás, köhögés, bágyadtság, majd szívelégtelenség. A férgek és lárvák az erek elzáródását okozhatják. Az évek során elpusztuló férgek mérgezőek a szervezetre és gyulladást okoznak. A kialakuló keringészavar a jobb szívfél kitágulását, elégtelenségét okozza.

Elterjedtsége miatt szinte minden rendelőben van lehetőség a szívférgesség szűrésre. Javaslom, hogy évente csináltassátok meg, hogy még időben megkezdhessétek a kezelést ha baj van! A gyógykezelés hosszadalmas és költséges, néha bizonytalan. Így inkább védekezzetek!

Nagyon szuper tájékoztató videó készült a témában:Itt pedig a jelenlegi szívférgesség helyzetet és további információkat találtok:
Szívféregtérkép

 

Mit kell tudnotok a bőrférgességről? – Dirofilaria repens
Szintén gyakran előforduló betegség, mely emberben is kialakulhat. A féreg köztigazdája (szúnyog) és a fejlődése hasonló a szívféreghez. A felnőtt kifejlett férgek itt a bőr alatti kötőszövetben telepednek meg és ott nem fájdalmas, kemény csomókat hoznak létre.


Mit tehetünk az általános gyógyszeres védekezések mellett?
Több olyan természetes anyag és módszer van, mely kiegészítésként alkalmazható!

Ilyen anyagok például:

A feketekömény:
Boglárkafélék családjába tartozó növény. Rengetek értékes összetevőt tartalmaz, mint nigellin keserűanyagot és cserzőanyagokat. A feketekömény erős aromája távoltartó hatással van a külső parazitákra.

A levendulaolaj+citromfű:
Nyugtató hatású és távol tartja a külső parazitákat.

A borsmenta olaj:
Idegnyugtató, fertőtlenítő hatású. Külső parazitákra repellens hatású.

A neem olaj:
A trópusi neem fa gyümölcséből nyerik ezt az olajat. A salanin és meliantriol anyagok a rovarok számára riasztó szagúak és undorító ízűek.


Milyen egyéb lehetőségeink vannak?


Az elektromos repellens készülékek!
Részletesen olvashattok róla itt:

Zero Zzz Clip - Kemikáliamentes szúnyogriasztó biléta kutyáknak
Zero Zzz Ambient - Kemikáliamentes szúnyogriasztó készülék beltéri használatra 

 

Mely termékeinket ajánlom nektek?

My Bulldog Természetes kullancsriasztó permet levendulával és citromfűvel
Leiky - 100% Feketekömény

 

Vigyázzatok kisállataitokra! Előzzétek meg a súlyos betegségeket! Vegyétek fel a harcot a külső parazitákkal, mellékhatások nélkül erősítsétek a védvonalaitokat!

 

Kérdéseitekkel keressetek a tanacsadas@biozoo.hu címen!

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Felelős állattartás

Keresés