Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom

Szemápolásról: Mikor? Hogyan? Mivel?

Dr. Bedi Dóri
2019. 02. 20. 18:00:00

 

Az állatok szeme akárcsak a miénk, normál esetben is termel váladékot. Ez a könny kis mennyiségben a belső szemzughoz szárad(hat).

Amennyiben a mennyisége, vagy minősége megváltozik, az biztosan valamilyen problémát jelez! Az sem mindegy, hogy mindez egy szemnél, vagy szimmetrikusan, mindkettőnél jelentkezik. Gyakran alakul ki a kötőhártya gyulladása, mely oka általában fertőzés. A szaruhártyasérülések is igen sűrűn előfordulnak, így óva intek mindenkit attól, hogy otthon kezdjen bele gyógyszeres szemkezelésbe! Egy sérült szaruhártya félrekezelésével meg is vakíthatjátok kedvenceteket!

Bármi kórosat tapasztaltok, irány az állatorvos!  
 

Ti szoktátok ápolni kedvencetek szemét?
Remélem igen, hisz időnként szükség van rá.

Mikor?
Egyedileg és fajtánként is változik, hogy nomál esetben mennyi könny termelődik. Például egy fehér szőrű kutyánál, ha a gazdi nem törölgeti a szemzugokat szorgosan, akkor előbb-utóbb megjelennek a vörösesbarna elszíneződések.
Egyéb esetben lehet, hogy hetente egyszer elég megtörölnötök a szemeket.

Hogyan?
Minden esetben puha kendőt, vagy vattát használjatok, mert a finom bőrt könnyű kidörzsölni! Mindig a belső szemzugtól a nózi felé töröljetek, hogy ne vigyétek vissza a váladékot a szembe!

Mivel?
Vannak szuper szemkörnyékápolók. Nálunk is találtok ilyet: Lila Loves It-Bio szemkörnyék tisztító, My Bulldog Természetes Redő és Szemkörnyék Tisztító Tonik zsályával
Mindennapi használatra javaslom a Bórvizet, melyet patikában (embergyógyászati) tudtok megvásárolni.
 

Tipp:

  • Ha fehér kutyusotok van és vékonyan vazelint kentek a belső szemzug alatti területre, akkor nehezebben tud elszíneződni a szőr! :)
  • Ha egyéb miatt nincs is rá szükségetek, de egy szemkörnyéki szőrvágásra érdemes igénybe venni kozmetikus segítségét, hisz a belógó szőr is irritálhatja a szaruhártyát!

 

Kérdésetekkel keressetek a tanacsadas@biozoo.hu címen!

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutyaápolás Felelős állattartás

Keresés