Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Nyelv

Hungarian hu

Pénznem

Nem a csirke a hibás!

Dia
2017. 06. 12. 14:20:00

 

Kedves gazdi, ezt a cikket nem egy elszomorító írásnak szántuk, pusztán szeretnénk felhívni figyelmedet a jelen tényállására.

Napjainkban minden túlzás nélkül kimondható, hogy a világon élő kutyák és macskák 70%-a valamilyen ételallergiában szenved. Legnagyobb mértékben a csirkehúsos eledel allergizál, de szorosan felzárkózik mögötte a tojás, szója, glutén és a tejtermék. De vajon miért?

Mielőtt mélyebben is belefolynék a témába, szót ejtenék a kutyusok és cicusok emésztő szervrendszeréről. 
Ugyan nem sokban különbözik az emberekétől, de azért vannak eltérések. A legelső a fogazat. Mivel kedvenceink ragadozók ezért más kialakítású fogazattal rendelkeznek mint mi.  Amíg a mi metszőfogaink az étel elharapására fejlődtek ki az övék szinte haszontalan. Ők a tépőfogaikat használják az eledelük szétszedésére, majd következnek a rágó és őrlőfogak amik ugyan azt a célt szolgálják mint a miénk. Egy kis érdekesség, egy közepes testű kutya átlag harapási erőssége 50 kg, tehát annyira ne higgyük plüsskutyának még a kistestű kutyusainkat sem, ugyanis könnyűszerrel eltörhetnék egyetlen harapással bármelyik ujjunkat. Az étel útját követve a száj után a gyomorba érkezik ahol a mi emberi pH 2-es erősségű gyomorsavunk helyett pH 1-es erősségű gyomorsav emészti náluk a lenyelt falatokat. Ennek köszönhetik kedvenceink a hihetetlen védekező képességüket, ugyanis akár a szalmonella vírust is minden további nélkül elpusztíthatja az elképesztő erősségű sav. Emésztés után a máj következik majd utána az epehólyag, hasnyálmirigy és az elég összetett bélrendszer.

Amiről még érdemes említést tenni, az a máj. A kutyusoknak velünk ellentétben 6 májlebenye van, ez a tökéletesen kitalált szűrőrendszer védi ki a méreganyagok támadását a szervezet ellen. Van azonban olyan eset amikor a méreganyagok csak nagyon lassan tudnak kiürülni a szervből ezért allergiás reakciót váltanak ki. Nos az ételallergia tipikusan ilyen. Vegyük a csirkehúst most példaként. Hőkezelés során a csirkehúsban felgyülemlik egy bizonyos fehérje amit a kedvenceink mája nem tud kidolgozni elég gyorsan magából ezért elraktározódik. A kutyusok és cicusok felfújódnak, rendszeresen nyalják/rágják a mancsaikat, hólyagos és pattanásszerű kiütések jelennek meg a bőrfelszínen, nagyon előrehaladott állapotban fülgyulladást és bűzmirigy elváltozást okoz. Amennyiben ezeket már későn veszik a gazdik észre vagy esetleg valamiből kifolyólag nem kezelik időben úgy a fülgyulladásból hallójárat szűkület lesz, a bűzmirigy pedig betokosodik és a végbélnyílás helyett egy másik kijáratot keres magának a benne felgyülemlett bűzmirigy váladék, hogy a külvilágra juthasson.  

De nézzük meg miért is allergizál ennyire az a bizonyos csirkehús. Küldetésünk egyik jelmondata is lehetne akár, miszerint kedvenceink nem a csirkehús fehérjére allergiásak, hanem a hús minőségére. Ha nem lenne silány a minőség, nem allergizálna a fehérje ami felgyülemlik szervezetében. Azonban nem csak a termékbe összekotort „állati szemét és maradvány” felelős a silány minőségért hanem a nagyüzemű csirketartás is, ugyanis a "futószalagon" az állatokat szteroiddal és antibiotikummal tömik, gén módosított tápokkal etetik, hogy minél gyorsabban, minél nagyobbra nőjenek. A „csirkegyártók” pedig parazitaírtó anyagokkal színezik a húst, melyek a csirke szervezetében mérgező bomlástermékké alakul át. Ezeket a szereket - nem titok - Magyarországon is használják, úgy ahogyan a világ többi részén szintúgy. Illetve arról se feledkezzünk meg, hogy ezek az állatok soha életükben nem találkoztak földdel vagy napfénnyel. 

Kedvenceink egészsége pedig az így előállított tápok és eledelek miatt nagy veszélynek van kitéve. Ezek eredménye pedig az allergiától kezdve a súlyos rákos megbetegedésig fokozódhat. 

 

 

 

A felháborítóan rossz és egyben veszélyes minőség elkerülésére szerencsére találtunk megoldást - ami miatt létrehoztuk a BioZoo.hu-t - ugyanis termékeink szigorú tesztelésen, minősítő szervezetek folyamatos kontrollja alatt kerülhetnek kedvenceink táljába. Minden egyes összetevő eredete és minősége ellenőrizve van, kizárva a génmódosított, vegyszerezett zöldségeket, gyümölcsöket, gabonákat, valamint a jószágok szteroidokkal, hormonokkal való tömését! A biozoo.hu oldalon található kutya eledelek, tápok valamint macskaeledelek és macskatápok mind szigorúan ellenőrzött és minősített bio gazdálkodásból, tenyésztésből származnak, ahol a minősítő szervezetek folyamatosan kontrollálják mit fogyasztanak a jószágok, sőt a szabad tartást is előírják. A Bio minősítés a garancia arra, hogy az általunk forgalmazott eledelek összetevői kompromisszumok nélkül a lehető legmegbízhatóbb, legtisztább és legjobb minőségű forrásból származnak.

Kedves gazdi, kérlek gondolkozz el ezen, avasd be a barátnőket, családot, kutyatartókat, hogy itt az ideje a változtatásnak. Bízz bennünk és a természetben, tégy egy próbát. Kedvenced meghálálja!

 

 

Keresés