Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom

Milyen színe van az egészséges kutyakakinak és melyik szín miről árulkodik?

Tartalom

#Mik határozzák meg a kutyakakit?

#Bélsár színe

#Kutyakaki tartalma

 

Mik határozzák meg a kutyakakit?

A konzisztencia, a bevonat, a tartalom, a szaga és a szín.

Konzisztencia

A Bristol Széklet táblázat a kutyakakit 1-7-ig tartó skálán, a széklet állagát rangsorolja. A skála 1-től vagy 2-től (székrekedés) 7-ig (vizes hasmenés) terjed. Az ideális széklet könnyen felvehető, és nem hagy nyomot vagy maradványt a földön.

Széklet bevonata

A normál és egészséges kutyaszékletnek semmilyen bevonata nincs. Ha bevonat van, például nyálka vagy vér, ez bélbetegség vagy gyulladás jele lehet. Például:

  • Fényes, vékony bevonat a széken
  • Nyálkos, nyálkás vagy zselészerű váladék
  • Tejszínű, átlátszatlan székletrész

Ha vért észlel kutyája székletében, ne ess pánikba. Először is vegyed figyelembe, hogy a vér színe élénkvörös vagy sötét, majdnem fekete vörös. Az élénkvörös vér általában a vastagbélből származik (ahol széklet képződik), és olyan egyszerű dologból is eredhet, mint a stressz. A sötétvörös vér a vékonybélből származik, és általában komolyabb okai vannak.

Ha a fenti tünetek valamelyike nem csak 1 alkalommal fordul elő, keresd fel állatorvosotokat!

 

Bélsár színe

 

 

A normál kutyaürülék színe kutyánként valamelyest eltérő. A megszokott normális szín időnként változhat is, attól függ, hogy milyen a kutya étrendje, milye vitamint, kiegészítőt kap.

A legtöbb kutya számára az egészséges és ideális kakiszín a közepes csokoládébarnától a sötétebb kávébarnáig terjed. A fehérje típusa is nagyban befolyásolhatja a színt. Például a világosszürke vagy a fehér széklet színe túl sok kalciumot jelezhet az étrendben. A nagyon sötét vagy fekete szín a túl sok belsőség (például vese, máj és szív) elfogyasztásától is származhat. A zöld kutyakaki lehet a kutyád étrendjében lévő nagy mennyiségű fűből vagy zöldségektől is.

Ezért, mielőtt pánikba esnél a kutya ürülékének hirtelen színváltozása miatt, gondold át, mit evett a közelmúltban. Egyes ételek, például a sütőtök is, könnyen megváltoztathatják a kutya ürülékének színét.

Barna: A barna árnyalatok tartományába eső kaki elfogadható és normális.

Lilás sötét: Bizonyos színű zöldségek, például a cékla, megváltoztathatják a kutya ürülékének (és a vizeletének) színét.

Zöld: Lehet az étel eredménye, vagy füvet is tartalmazhat. Ha kutyád továbbra is füvet eszik, olvasd el a cikkünket ebben a témában itt! Ha kizártad ezt a két lehetőséget, érdemes a lehető leghamarabb állatorvoshoz fordulni, mivel a zöld kaki bizonyos bélfertőzések vagy paraziták jele lehet, és ritka esetekben az epehólyaggal is összefüggésbe hozható.

Sárga-narancs: Az enyhén sárgásbarna valószínűleg normális, átmeneti kisebb probléma lehet, de a sárgás-narancssárga májproblémára vagy komolyabb emésztési zavarra is utalhat.

Fekete: A fekete kaki aggasztó, hiszen emésztett vér vagy a gyomorból való vérzés miatt alakulhat ki. Azonnal menjetek állatorvoshoz!

Piros, véres:  A vörös szín a kutya ürülékében, ha nem étellel kapcsolatos, vérre utal, és komoly problémát jelez. A friss vörös vér fertőzést, vérző polipokat, a végbél traumáját és számos bélrendszeri problémát jelezhet. Azonnal menjetek állatorvoshoz!

Fehér: A fehér kaki gyakran székrekedéssel jár és túl sok kalciumot jelez. Ez a szín gyakrabban fordul elő olyan kutyáknál, akiket nyers, csontos táplálékkal etetnek, vagy kálciumos kiegészítőt kapnak.

 

Kutyakaki tartalma

 

 

Egyes tartalmak, például egy kis emésztetlen étel vagy egy kis szőr, nem adnak okot aggodalomra, mások viszont igen. Íme, mire kell figyelned:

Férgek: Különféle férgek léteznek, és különböző kezelést igényelnek- részletesen itt olvashatsz a tünetekről. Különösen fiatal kutyáknál és kölyköknél gyakori, fontos, hogy székletmintát gyűjts, mivel a férgek fertőzőek, vidd el állatorvoshoz, hogy azonosítani lehessen a típust, és a megfelelő féreghajtóval kezelni lehessen.

Emésztetlen étel: Időnként előfordulhat, hogy a táplálék kis része emésztetlenül távozik, de ha ezt folyamatosan észleled, az emésztési problémára utalhat, például az étel áthaladási ideje túl gyors, ez többféle rendellenességet, felszívódási zavart jelenthet.

Idegen test: Ha találsz valamit az ürülékében, aminek nem kellene ott lennie, az első kérdés, amit fel kell tenni magadnak: ennyi? Van több az emésztőrendszerben? Nemcsak egy idegen test okozhat elakadást vagy sérülést a belekben, de jóval feljebb, az emésztőrendszerben, súlyos elzáródásokat is okozhat, amelyek némelyike ​​műtétet igényel és halálos is lehet, ha nem kezelik.

Szag

Minél kevésbé büdös az ürüléke, annál egészségesebb! A büdös bélmozgás a rossz emésztés, nem megfelelő minőségű táplálék eredménye. A kutya puki még azoknál a fajtáknál akiknél általánosítják, hogy „normális”, egyáltalán nem így van. Pl. bulldogok, mopszok. Néha a szokatlanul büdös ürülék, vagy nagyon gázos belek, a közelgő hasmenés tünete lehet, számos ok miatt, beleértve a parazitákat vagy fertőzéseket is.

 

Kiskedvenced végterméke sok mindent jelez, ezért tudatos gazdiként, ha szeded össze vess rá egy pillantást!

Tartalomhoz tartozó címkék: Miről árulkodik a kutyakaki színe_

Keresés