Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Nyelv

Hungarian hu

Pénznem

Milyen gyakran érdemes állatorvoshoz vinni a kutyusod/cicád?

Dr. Bedi Dóri
2019. 02. 11. 17:00:00

 

Te tudod, hogy mikor és miért kellene meglátogatnod kollégámat, az állatorvosodat? Most nem a beteg állapotokról fogok Neked írni, hanem az ajánlott vizitekről.

 

Oltások

Általában 8-12 hetesen kerül hozzád az új jövevény. Ekkor már rendelkeznie kell egy, vagy két oltással és többszörösen át kell esnie féreghajtáson. Érkezésekor, vagy az elkövetkezendő 1-2 napban érdemes útnak indulnotok az állatorvosotokhoz. Megtörténik az első találkozás, ismerkedés, az első alapos vizsgálat, mely során kérdéseidet is felteheted. Jegyezd meg, nincs buta kérdés! Bármiről kétséged van, nyugodtan konzultálj róla! Ennél a látogatásnál nem javasolt még oltást kapnia, mivel az új környezet, az elválasztás okozta stressz, esetleges tápváltás megviselik az immunrendszert. Oltást csak egészséges állat kaphat, így 7-10 napot várunk az új otthonba való beköltözéstől számítva. Kiskutyáknál 4 alapoltást adunk, majd következik a veszettség oltás és ha még nincsen, a mikrochip behelyezése. Mindezek kéthetente követik egymást és minden alkalommal féreghajtás is történik. Legközelebb a veszettség oltáshoz képest fél év múlva szükséges ismétlő oltás miatt a rendelőbe látogatnotok. Vakcinázás miatt a későbbiekben csak évente kell megjelennetek.
Cicáknál az első oltást egy hónap múlva követi ennek ismétlője, majd évente szükséges a vakcinázás.
Kedvenceidnél negyedévente javasolt féreghajtó beadása, kivéve, ha szívféregesség elleni készítményt használsz, melyeket havonta kell adagolni. A gyógyszeres parazitairtások közötti időszakokban nyugodtan használd a Leiky 100% Papain port, mely erősíti a féreghajtó hatását.

 

Ivartalanítás

Az ivartalanítás fél éves kor környékén történik. Műtét előtt mindenképp jelenjetek meg egy fizikális vizsgálatra, konzultációra! Érdemes vérlabort is csináltatnotok, hogy a lehető legjobb, kutyusodnak, cicusodnak megfelelő módon tudja doktorod kivitelezni az anesztéziát, odafigyelvén az esetlegesen speciális igényekre.

 

Laborálás

Felnőtt, ereje teljében lévő kisállatoddal általában évente eljutsz az állatorvosodhoz a kötelező oltás miatt.
Fiatal, illetve középkorú kutyusodnál az éves látogatáson kívül javaslok Neked évi egy vérvételt, mivel szőrös családtagjaink gyorsabban öregszenek, mint mi, ez egyáltalán nem gyakori, vagy sok.
Idős állatoknál évente javasolt geriátriai szűrés, mely segítségével időben fény derülhet a későbbiekben már nehezen kordában tartható, vagy megoldhatatlan betegségekre, elváltozásokra. Ha nem szeretnéd évente az időskori szűrővizsgálatokat, akkor 10 éves kor felett félévente csináltass rutin vérlabort! A geriátriai szűrés általában magában foglal fizikális vizsgálatot, mellkasröntgent, hasi ultrahangot és vérlabort.

 

Egyéb vizitek

Természetesen, ha bármi kérdésed van orvosodhoz, nyugodtan látogasd meg konzultáció céljából is, akár kedvenced nélkül is!

 

Betegség esetén ne halogass, ne várj napokat, míg súlyosbodik kutyusod, vagy cicád állapota!
Időben induljatok el, hiszen minél hamarabb van diagnózis és megkezdődik a kezelés, annál gyorsabb a gyógyulás!

Jó egészséget kívánok Nektek és a szőrös gyerekeknek is! :) 

Kérdéseddel keress a tanacsadas@biozoo.hu címen!

Tartalomhoz tartozó címkék: Felelős állattartás

Keresés