Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom

Miért jó nyáron a hűtőmellény?

Dr. Bedi Dóri
2019. 06. 26. 18:00:00

 

Először is tisztázzuk a termoreguláció fogalmát!

A termoreguláció olyan életfolyamatok összessége, melyek állandó testhőmérsékletű élőlények esetén a keringő vér és a belső szervek hőmérsékletét állandósítja változó környezeti hőmérséklet mellett.

Maga a szabályozás hőtermelésen-hőleadáson keresztül jön létre. Hő termelődik például lebontó anyagcsere folyamatok és izommunka közben. A pajzsmirigy tiroxin hormonja is befolyásolja a hőtermelést.

Fizikai folyamatok eredményeként valósul meg a hőleadás. Jelentős mennyiség távozik párologtatás útján, kisebb részt pedig hővezetéssel távolít el a szervezet.

A párologtatásban részt vesz a bőr és annak mirigyei, légzőszervek.

Magában a szabályozás folyamatában fontos szerepet lát el a hipotalamusz, melyben a hőszabályozó idegcsoportok a test belső hőjének alakulásától függően rendezik a hőtermelő és hőleadó folyamatokat.

Meleg környezetben a hűtőközpontból jövő ingerület hatására fokozódik a hőleadás. A bőr erei kitágulnak, a bennük áramló vér a környezetnek hőt ad le. Nő a verejtéktermelés, mely a párolgás miatt a testtől hőt von el. Hidegben ennek ellentéte következik be, témánk miatt nem is részletezném.

 

Mi a különlegessége a kutyák hőleadásának?

Kutyusainknak csak kevés verejtékmirigye van, ezek is elszórva, főleg a háton, illetve több és fejlettebb a talpakon. Így klasszikus értelemben vett izzadásra nem képesek. Főként lihegéssel párologtatnak, illetve ksiebb mértékben az orr nyálkahártyája és a fülek is részt vesznek a hőleadásban.

A kutya egészségét, aktivitását és munkaképességét jelentősen meghatározza a levegő hőmérséklete és annak egyéb paraméterei (nyomás,páratartalom).

Egy előző cikkemben olvashattátok, hogy mire kell figyelnetek a nagy melegben.

Szeretnék kicsit több szót ejteni hűtőmellényünkről és működési elvéről, mivel minden kutyusnak nagy segítség lehet a forróságban! – BioZoo hűtőmellény

 

Talán a háttér tisztázásával kicsit világosabb, hogy mi is történik mellényünk használata közben!

Mi történik?

A nedves anyag párologtatással hőt von el kisállatod testétől, így hűtvén azt.

 

Hogyan kell használni?

Áztasd be hideg vízbe, alaposan csavard ki, majd mehet is a kutyusra!

 

Kaphat tüdőgyulladást? Vizes lesz a szőre?

Nem és nem!  smiley
Ha úgy tetszik, közvetetten hűt, hiszen maga az anyag nem enged ki magából vizet, így a szőrzet és a test nem lesz nedves!

 

Meddig bírja?

Körülbelül 6-8 órán át képes hűsíteni, de ha nagyon meleg van, akkor 2óránként érdemes újranedvesíteni.

 

Szerezz be Te is mellényt kutyusodnak, hogy elviselhetőbb legyen számára a forróság!

Keresés