Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom

Miért jó a taurin a macskáknak és kutyáknak?

 

Tartalom

#Mi az a taurin?

#Mihez fontos a taurin?

#Mely kutyáknál nagyobb a taurinhiány kockázata?

#Taurinhiány – tünetek, amelyekre figyelni kell

#Mi a jó taurinforrás?

 

Mi az a taurin?

 

 

Az energiaitalok összetevői miatt ismerős lehet, a taurin egy aminosav, amely természetesen megtalálható a kutya szervezetében. Az aminosavak a testfehérjék építőkövei, és kulcsszerepet játszanak a testi funkciók kezelésében. Minden faj rendelkezik esszenciális és nem esszenciális aminosavakkal.

A taurin egy esszenciális aminosav az ember számára, és egy nem esszenciális aminosav a kutyák számára. Ez azt jelenti, hogy a kutyák maguk is képesek taurint termelni, viszont a cicáknak az étrendjükkel kell bevinni! Egyes kutyák azonban hiányosak lehetnek, ezért szükségük van a taurin egészséges szintjének fenntartására.

Az aminosavak szükségesek a szervezet és funkcióinak zavartalan működéséhez. Ha valamelyik aminosav nincs jelen, a hiányosságok olyan betegségekhez vezethetnek, amelyek számos fájdalmas egészségi állapotot okozhatnak. Kutyáknál és a cicáknál a szív, a szem, az agy azok a szervek általában, ahol a hiány tünetei jelentkeznek.

 

Mihez fontos a taurin?

 

 

Agy egészsége

A taurin szükséges a kutya és a cica egészséges agysejtjeinek fejlődéséhez. Az aminosav elősegíti az egészségesebb agyi neuronok szaporodását, és megóvja a sejteket az öregedés okozta károsodástól. A taurin kiegészítése kutyád/cicád étrendjében segíthet a sejtek elektrolitjainak szabályozásában, amelyek lehetővé teszik az agy számára, hogy zavartalanul küldjön jeleket az egész testben.

Szív egészsége

A taurin a fehérjék felépítésén túl a szív egészségének és a szív állapotának javításához is kapcsolódik. A taurin szabályozza a véráramlást a négylábú testében, ami segít megerősíteni a szív falát.

A taurin hiánya kardiomiopátiához is vezethet. Ez az állapot akkor fordul elő, amikor a szív kevesebb vért pumpál, ami a véráramlás és az anyagcsere csökkenéséhez vezethet.

Szaporodás

A táplálkozás fontos a reproduktív egészség szempontjából. Mivel sejtjeik taurint és zsírsavakat, például Omega-3-at is tárolnak, mindkettő felelős a sejtek erősítéséért, a hiányosságok megelőzése egészségesebb spermiumokhoz és petesejtekhez vezethet.

Nőstény kutyáknál/cicáknál a taurinnak számos előnye van a méh számára. Segíti a szaporodási traktus védelmét, segítheti a termékenységet, és segítheti a spermiumok mozgását, megvédve a spermiumot a károsodástól.

A szem egészsége

Rengeteg taurin található a kutyák/cicák szemében, különösen a retinában. Tehát ha egy taurinhiánya van kedvencednek, előfordulhat, hogy a retina sejtjei nem működnek megfelelően. Ez olyan állapothoz vezethet, amely a retina elsődleges sejtjeinek tönkremenetelét okozza. Ez homályos látáshoz vagy akár vaksághoz vezethet, így a taurin elengedhetetlen a látásminőségéhez, a retinasejtek erősítéséhez és a retina funkcióinak megfelelő működéséhez.

A taurin csökkenti a szemlencséjére nehezedő nyomás mértékét is. Egyes tanulmányok még azt is sugallják, hogy késleltetheti a szürkehályog kialakulását, végső soron javítva a retina működését és elősegítve a látásának egészségét.

Immunrendszer erősítése

A kutya egészségének kulcsa az erős immunrendszer. Erre már kölyökkortól javasolt odafigyelni, hogy makk egészséges felnőtt, majd idős kutyus váljon belőle. A taurin természetes módon támogatja kiskedvencünk immunrendszerét.

 

Mely kutyáknál nagyobb a taurinhiány kockázata?

 

Egyes kutyafajtáknak vannak olyan genetikai adottságai, amelyek taurinhiányhoz vezethetnek. Az angol szetterek, a labrador retrieverek, a golden retrieverek, az amerikai cocker spánielek, a bernáthegyiek és az újfundlandi fajták közé tartoznak azok a fajták, amelyek nagyobb valószínűséggel szenvednek taurinhiányban.

 

 

Taurinhiány – tünetek, amelyekre figyelni kell

 

 

Ha kutyád/cicád nem kapja meg az ajánlott mennyiségű taurint, a hiánya aggodalomra adhat okot. Az esetek többségében azonban a taurinhiánynak nem lesznek látható tünetei. Általában az agyhoz, a szemhez vagy a szívhez kapcsolódó betegségekhez kapcsolódik, és kardiomiopátiát okoz.

A taurinhiány néhány tünete, amelyekre figyelni kell:

1. Gyengeség

Általában ez az egyik leggyakoribb jel arra, hogy egy kutyának/cicának taurinhiánya van.

2. Kardiomiopátia

Ez egy szívbetegség, amely a szív megnagyobbodását okozza. Ennek eredményeként a szív falai elvékonyodnak, ami gyengítheti a kedvenced. Amikor ez megtörténik, a szív már nem képes vért pumpálni az egész testben.

Ennek az állapotnak a tünetei az állapot stádiumától függően változhatnak. Néhány gyakori tünet közé tartozik az ájulás, köhögés, gyengeség és légzési problémák.

3. Fájdalmas vizelés

4. Vakság

A taurin elengedhetetlen a retina egészséges működéséhez. Ha egy kutya/cica taurinszintje alacsony, a retina nem fog megfelelően működni, ami miatt idővel elveszítheti a látását, ha nem kezelik.

 

Mi a jó taurinforrás?

 

 

A legtöbb kutyafajta képes taurint termelni, és ennek hiánya miatt gyakran nem kell aggódni. Ha azonban kutyád olyan fajta, amely természetesen hajlamos a hiányosságra, vagy tüneteket mutat, akkor több taurinforrást is figyelembe kell venni.

A cicák esetében, pedig mindenképp az étkezéssel kell biztosítani a megfelelő taurin mennyiséget!

 

Válaszd a 100%-os taurin porunkat kedvencednek!

 

Keresés