Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom

Miért érdemes lefárasztani a kedvenced szellemileg

Dia
2018. 07. 25. 18:24:11

Biztosan észrevetted már magadon, amikor továbbképzésen veszel részt, vagy esetleg segítesz kisgyermekednek a tanulásban, vagy csak hosszabb ideig olvasol egy könyvet, hogy sokkal inkább érzed magad fáradtnak, mint amikor sétálsz egy nagyot vagy edzel a teremben.

Ez miért van így?

Azért, mert a kétféle fáradtság teljesen más. Fizikai fáradtságot akkor érzel, amikor energiát égetsz a mozgás során. Azonban amikor tanulsz, vagy hosszabb ideig kell használd az agyad, akkor szellemileg merülsz le, mint egy akkumulátor.

Szerinted melyik jobb a kedvencednek?

Természetesen mindkettőre szüksége van, de nem mindegy melyikre és mikor.  Az én kutyakiképzőm mindig azt mondta, hogy fáradt kutya a jó kutya. Az elején nem értettem, hogy ezt pontosan hogy érti, egészen addig, amíg haza nem értünk az első igazi kutyasulis nap után a kutyámmal.

Előtte tépett, rágott mindent, amit csak talált, a suli után pedig szinte nem is láttam. Azt se tudta hirtelen, hova feküdjön nagy fáradtságában. Akkor jöttem rá, hogy tényleg nem mindegy, hogy mit csinálok éppen egy adott szituációban.

Vegyünk egy példát, hogy jobban megértsétek Ti is.  Szilveszteri tűzijáték.

Az én kutyusom retteg ezen éjszakán, egészen pontosan rettegett, eddig. Mivel sikerült agyilag is és fizikailag is annyira lefárasztanom december 31-én kora délután, hogy teljesen kidőljön, ezért végigdurmolta a hangos durrogtatást. Egyszerűen annyit jártattam az agyát a tanulással, hogy teljesen kifáradt és nem volt sem kedve, sem pedig energiája arra, hogy aggódjon.

Hogyan is működik ez a gyakorlatban

Fizikailag úgy tudod a legjobban lefárasztani a kedvenced, hogy először is utánajársz egy picit a fajta történetének.

Gondolok itt arra például, hogy a Labrador Retrievert vízi feladatok végrehajtására tenyésztették ki, így én biztosan kivinném egy tóra ahol dobálnám neki a kedvenc labdáját a vízbe, had ússzon utána és hozhassa ki nekem.

A tacskókat például vadászati célokra tenyésztették azért, hogy az üregekben lakó borzot vagy rókát kiszedje a gazdájának pillanatok alatt. Nagyon jó ásók, imádnak szagok után kajtatni, így szívesen sétálnék vele az erdőben, vagy ültetnék a kertbe virágot, és még az ágyást sem nekem kellene kiásni.

Nézzünk utána miben a legjobbak a kedvenceink, és próbáljunk olyan úton elindulni.

Szellemileg már egy kicsit időigényesebb a helyzet. Ugye ez általában valamiféle tanulási vagy rávezetéses folyamat szokott lenni.

Például tanítsunk kedvencünknek egy új trükköt, vagy vezessük rá a kutyát anélkül, hogy hozzáérnénk, hogy feküdjön rá egy leterített plédre, majd a plédről egy másik pontra.

A mai modern világnak köszönhetően azonban léteznek már speciálisan kedvenceink számára készült logikai, más néven intelligens játékok. Az oldalunkon találtok is jó pár izgalmas kis szerkezetet, amik nagyban megkönnyíthetik kedvenced szellemi lefárasztását. Általában jutalomfalatot kell elrejtenünk bennük, amit a kutyánknak meg kell találnia ahhoz, hogy megehesse.

Az oldalon találsz a játékhoz való jutalomfalatot is. Mind a játékok, mind pedig a jutalomfalatok 100% méreganyagmentes termékek, így nem fog semmi káros anyag a szervezetükbe jutni.

Mint láthatod, mindkét módszerre nagyon nagy szükség van napi, két napi rendszerességgel azért, hogy kedvenced kellőképp le legyen fárasztva és ne olyan dolgokon törje a kis buksiját, amivel kárt tehet a lakásban vagy az értékekben.

Kedves Gazdi, remélem ismét sikerült jó ötleteket adnom, hogy a lehető legjobban szórakozzatok a közös időtöltés alatt. Várlak vissza.

Keresés