Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom

Kennel köhögés elleni oltás, szükséges?

 

 

Tartalom

 

#Mi is az a kennel köhögés?
#A kennel köhögés tünetei

#A kennel köhögés kezelése

#A kennel köhögés elleni oltás

 

Mi is az a kennel köhögés?


Kezdjük azzal, hogy mi is az a kennel köhögés pontosan? Többféle okozója lehet: az egyik leggyakoribb bűnös a Bordetella bronchisepticam nevű baktérium , ezért a kennel köhögést gyakran Bordetella-nak nevezik. 

A legtöbb Bordetella-fertőzött kutya egyidejűleg vírussal is megfertőződik. Ezek a vírusok, a kutyákat fogékonyabbá teszik a Bordetella fertőzésre. Ilyen vírus például: a szopornyica , a herpesz vírus , az influenza.

Fogékonyabbak lehetnek a fertőzésre:


•   Zsúfolt és/vagy rosszul szellőző körülmények, mint például sok kennelben és menhelyen
•   Hideg hőmérséklet
•   Pornak vagy cigarettafüstnek való kitettség
•   Gyenge immunrendszer
•   Kölykök
 


A kennel köhögés tünetei

 

A kennelköhögés klasszikus tünete a tartós, heves köhögés.  Ezen kívül: a tüsszögés, orrfolyás vagy szemváladékozás, étvágytalanság, bágyadtság, súlyosabb esetekben pedig láz is társul hozzá. A köhögést gyakran kísérheti öklendezés és/vagy hányás is, szövődményként tüdőgyulladás is kialakulhat.

 

 

A kennel köhögés kezelése
 

 

Bár a kennel köhögés legtöbb esete kezelés nélkül megszűnik, a gyógyszerek felgyorsíthatják a gyógyulást vagy minimalizálhatják a tüneteket a fertőzés során. Ide tartoznak a Bordetella baktériumokat célzó antibiotikumok és a köhögés elleni gyógyszerek.

A legtöbb kennel köhögésben szenvedő kutya három héten belül teljesen felépül, bár ez akár hat hétig is eltarthat idősebb kutyáknál vagy más betegségekben szenvedőknél, gyenge immunrendszerű kedvenceknél. 

 

Mivel a súlyos, folyamatos kennel köhögési fertőzés tüdőgyulladáshoz vezethet, feltétlenül keressed fel állatorvosod, ha kutyád a várt időn belül nem javul, esetleg súlyosbodnak a tünetei. Például ha nagyon kedvtelen, étvágytalan, szapora a légzése. 

 


A kennel köhögés elleni oltás
 

 

A kennelköhögés elleni oltásnak apavetően három formája létezik: egy injekciós, egy orrpermetként adható és egy szájon át adható. Itthon az injekciós verzió a leginkább elterjedt. 

Bár ezek az oltások segíthetnek, nem garantálnak védelmet a kennel köhögés ellen, mivel azt nagyon sokféle baktérium és vírus okozhatja. 

Azt is fontos tudni, hogy a kennel köhögés elleni védőoltás egyik formája sem kezeli az aktív fertőzést.

A bordetella bronchiseptica baktériumok és/vagy a kutya influenza vírusa elleni védőoltások segítenek megvédeni kedvenceinket, amelyek nagyon hasznosak olyan kutyáknál, akik gyakran vannak társasági környezetben más kutyákkal.  Viszont! Nagyon fontos az a tény is, hogy ahogy feljebb olvashattad, számos vírus közrejátszhat a kennel köhögés kialakulásában, így az oltás sem biztos, hogy megvédi kutyusodat. 

A kennel köhögés fő oka a legyengült immunrendszer. Ha kutyád természetes védekezőképessége alábbhagy, teste hajlamosabb a fertőzésekre, csakúgy mint mi is.  Kennelköhögés gyakran előfordulhat, ha két vagy több baktérium vagy vírus egyszerre támadja meg kutyád immunrendszerét.

Tehát mi a legfontosabb? Az erős immunrendszer!


Egy nagyon jó példa: az én kiskutyám Lili esete. Kb. féléves korában, elkapta a pajtiktól a kennel köhögést. Sajnos akkoriban, még nem tanultam az etetéséről, természetes gyógymódokról. Így egy agyon marketingelt borzasztó tápot evett, szintetikus vitamin készítménnyel kiegészítve.


Mondanom sem kell, hogy az immunrendszere nem volt bombabiztos. 1,5 hónapig jártunk kezelésre, millió antibiotikum és mindenféle gyógyszerrel nagy nehezen kikeveredtünk belőle. Addig nem volt étvágya, kedvtelen volt, nagyjából 10 percenként köhögött, majd hányt, folyt a nozija, tüsszögött. Szörnyű volt. És a lényeg. 1 évvel később, amikor már jó ideje tanultam a kisállatok etetéséről, természetes gyógymódokról, vittem éves vérvételre Lilkót. Ott jött a meglepetés. Picit folyt a nózija, de semmi más tünete nem volt, de a doktor bácsink azért jó alaposan megvizsgálta, elkészült a labor és kiderült, hogy bizony kennel köhögése van, lényegében tünetek nélkül. (később kiderült, hogy megint az egész csapaton átment a kispajtásoknál).

Ennyit számított a mi esetünkben az erős immunrendszer. A 1,5 hónap szenvedés ellentétben a véletlen kiderült között. Ez nyilván egy szélsőséges példa, minden kutyus más és más.

Ha kedvenced kölyök, idős, esetleg vannak alapbetegségei, az oltás nagy valószínűséggel megvédi őt, de erre sajnos nincs garancia a számos kiváltó tényező miatt.
 
Ha a kutyusod egészséges, megfelelő eledellel táplálod, természetes vitaminokat adsz neki, nem feltétlen szükséges kennel köhögés ellen oltatnod, hiszen egy egészséges kutyusnál vagy fel sem tűnik a betegség, vagy nagyon gyorsan leküzdi a szervezete. Másrészről, nyilván az ő esetükben is megterhelő a szervezet számára az oltás maga.

Mivel a kennel köhögés a legtöbb esetben önkorlátozó, azon a véleményen vagyunk, hogy különösképp nincs szükség oltásra, ha a kutya egyébként egészséges és nem tölt el sok időt szabadtéri kennelben. A túl sok, gyakran felesleges oltás nem tesz jót kutyánknak, így érdemes a minimumra és csak a szükségszerűekre korlátozni. 

Ha bármilyen okból mégis úgy döntesz, hogy beoltatod a kutyád kennel köhögés ellen, akkor az injekciós forma helyett az  intranazális (orron át befecskendezett) vakcinát javasoljuk választani, mert ez aktiválja a patogéneket legyűrő fehérjét (az úgynevezett interferont) a kutya testében, míg az injekciós változata nem, ráadásul az interferon keresztvédelmet is nyújt más légúti kórokozókkal szemben.


Ebben a cikkünkben találsz természetesebb, biztonságosabb lehetőségeket a kennel köhögés kezelésére, amennyiben enyhe tünetei vannak kutyádnak. Súlyosabb tünetek esetében mindenképp fordulj állatorvoshoz!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kennel köhögés elleni oltás

Keresés