Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Nyelv

Hungarian hu

Pénznem

Karmot vágnál otthon? Hajrá!

Dr. Bedi Dóri
2019. 03. 25. 17:08:17

 

Szeretnéd levágni kutyád vagy cicád karmait otthon? Nem tudod hogyan kezdj neki, vagy, hogy mennyit vághatsz? Igyekszem a segítségedre sietni!

Sokszor találkozom olyan kisállatokkal, akiknek karmai túlnőttek és ezért elakadtak, esetleg talppárnájukba fúródtak. Mindezek nagy fájdalmat, bosszúságot és gyógyszeres kezelést igényelnek. A karmok állandó növekedésben vannak és előfordulhat, hogy keményebbek, gyorsabban nőnek az átlagnál, vagy a puha talajon nem kopnak eléggé.

Külön figyelmet kell fordítani a kutyák mellső lábának első karmaira, melyek nem tudnak kopni, mivel nem érnek le a talajra.

Érdemes már fiatal korban tréningezni kedvenced, hogy elviselje a karomvágást. Általában elmondható, hogy így is inkább két emberes feladat. Az egyikőtök tartja a kutyus lábát, jobb esetben csak jutalomfalatokkal látja el. A másik gazdi pedig a célszerszámmal karmot vág.

 

Mivel?
Fontos, hogy méretben megfelelő eszközt válassz! Érdemes jó minőségű karomvágót vásárolni, hiszen ha életlen, akkor a karomlemez berepedhet.

Cicáknak, kisebb kutyáknak ajánlom:

Nagyobb kutyáknak:

 

Hogyan?
Megmutatom neked, hogy hogyan néz ki a karom anatómiája és milyen szögben kell egy egészséges karmot levágni!

El kell mondanom azonban, hogy a karomban lévő ér a „kezeletlen” karmokkal együtt nő, így az ilyen korrekciót mindig bízd állatorvosra, hiszen az ér visszahúzódása érdekében abba belevág, ezért kis vérzés is várható, melyet csillapítani kell.
Ahogyan az imént említettem, a karomban nem ideg (ezt nagyon gyakran hallom), hanem egy kis ér fut. Világos karmokkal rendelkező kisállatoknál nagyon jól látható, hogy meddig tart, fekete kutyák karmának vágásához tapasztalat szükséges, de véleményem szerint ha ügyes vagy, ezt is meg tudod tanulni!
Nem kell kétségbe esned, ha véletlenül az érbe vágsz, bár a látvány ijesztő lesz, hiszen vérzést tapasztalsz majd.

 

Mit tegyek ha belevágtam?
Először is ne pánikolj!
Nem fog elvérezni. Érdemes otthon tartanod karomhoz való vérzéscsillapítót, melyet fültisztító pálcára téve, majd a karomra nyomva pár másodperc alatt megszünteted a vérzést.
Nagyon jól jön ilyenkor a Lila Loves It elsősegély doboza is!
Ha nincsen konkrét vérzéscsillapítód, akkor szoríts a karomra egy vattakorongot!

Vigyázz kedvenceidre!

Kérdéseiddel keress a tanacsadas@biozoo.hu címen!

Tartalomhoz tartozó címkék: Felelős állattartás

Keresés