Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom

Nyelv

Hungarian hu

Kanapén heverő szőrpamacsok, avagy mit használjunk vedléskor

Dia
2017. 06. 10. 19:10:00

A legtöbb lakásban tartott kutyus gazdáinak rémálma, a bútorok minden pontján előbújó szőrszálak tömkelege. Legyen az kanapé, fotel, ágy vagy akár az ebédlőasztal, sajnos szinte tényleg mindenhol ott vannak. Arról nem is beszélve mikor egy nehéz nap után a gazdi hazaér, benyit a szobába, majd hirtelen szíven üti a huzattól megpördülő kis szőr-ördögszekér látványa amint a méregdrága szőnyegen keresztülgurul. Megnyugtatásul kedves gazdi, erről sem Te sem pedig a kutyád nem tehet azt leszámítva, hogy a szőr tőle származik.
 
Ahogyan változik a világunk, vele változik a felfogásmódunk is. Egyre több kisebb-nagyobb testű kutyust választunk magunk mellé állandó társként. Az állandót úgy értem, hogy bár nem vihetjük magunkkal mindenhová, mégis az otthon töltött életünk legnagyobb részét vele töltjük el, így egyre több kutyus válik panellakóvá. Szép számmal akadnak persze olyan kedvencek akiknek megadatott egy kertesház kertje, viszont a nap nagy részét a gazdival benn a lakásban töltik. Ezek miatt történt meg az, hogy a kedvencünk egy idő után kezdi elveszteni az időjárás érzékét. Nincsenek kitéve az időjárás viszontagságainak, hanem pont ellenkezőleg, folyamatosan szinte egy bizonyos hőfokon élik le mindennapjaikat. Kiesnek a ritmusból és a szőrzetük egy idő után már-már egyfolytában hullani kezd, ezzel a gazdit kergetve az őrületbe. 

Rengeteg kérdés merül fel ilyenkor: Hogyan? Mit? Miért? Mikor? Mennyit? Mivel? Fejvesztve keressük a választ, szinte rögeszmésen kezdjük a kutyánkat kefélni, minden étrendkiegészítővel próbálkozunk de mind hiába. A következőkben menjünk bele egy kicsit mélyebben magába a szőr témába, hogy megértsük kedvencünknek milyen szőrtípusa van és mivel tudjuk a leghatékonyabban kezelni a vedlés problémát.
Kezdjük a legelején.

A kutyáknak 3 féle szőrszál típusból épül fel a bundája. Az első ami a legvastagabb szőrszál a kutyákon az a koronaszőr. Ezek rendszerint a martájékon illetve a faroktőnél helyezkednek el. Vannak kutyusok akiknek egy egybefüggő sávot alkotnak a hátukon. Ezen szőrszálak szőrtüszőihez külön izmok tartoznak, ezek felelősek azért, hogy feláll a hátukon a szőr mikor mérgesek vagy idegesek. A második a fedőszőr. Ezek a második legvastagabb szőrszálak a kültakarón, jellemzően ezek a szálak adják meg a kutyák színezetét, szőrhosszát és típusát. A harmadik szőrszál típus az aljszőr. Ezek a szálak felelősek a kutyus szőrzetének vastagságáért és a szigetelésért. Amikor a kutyus vedleni kezd az aljszőr szálak hullanak ki majd cserélődnek újra. A legvékonyabb szőrszálak a testen és szintén felelősek a kutya kinézetéért. Egy plusz érdekesség, hogy a hipoallergén fajtájú kutyák azért nem allergizálnak mert nem rendelkeznek aljszőrrel. Ilyen például a Yorkshire terrier, Uszkár, Máltai selyemkutya.

Most pedig nézzük végig milyen szőrtípusok léteznek a kutyusoknál, illetve mivel tudjuk ápolni azt:

Rövid szőr:
A legrövidebb szőrtípus, általában 1-1,5 cm hosszúságú. Minden színváltozatban létezik. Ilyen szőrzettel rendelkeznek pl.: a boxer, vizsla, mopsz. Ezt a szőrtípust leghatékonyabban egy sörtekefével tudjuk ápolni mint pl a Lila Loves It kézrehúzható aranydrót betétes sörtekeféje. Fürdetéséhez legmegfelelőbb a színe szerint sampont választani, de ne feledkezzünk meg kedvencünk védelméről sem, ezért erre a legalkalmasabb a Hund&Herrchen sampon termékcsalád bármely samponja. Félhosszú-hosszú szőr: 
Általában 2-10 cm hosszúság között lehet a szálhossz, szintén minden színváltozatban létezik. Ilyen szőrzettel rendelkezik pl a Labrador Retriever, Bobtail. Leghatékonyabban ezt a szőrtípust egy pin kefével vagy úgynevezett tükrös kefével tudjuk ápolni. Ilyen keféket a Tierfee illetve a Lila Loves It családjából tudunk beszerezni. Ezt a szőrzettípust fürdetés után célszerű kondícionálni a csomók elkerülése végett. Erre a legalkalmasabb a Lila Loves it bio Szőrbontó spray permete.Kettős szőrzet:
Ez a típus kicsit összetettebb, itt a fedőszőrzeten és az aljszőrzeten kívül található még egy réteg aljszőrzet a megfelelő szigetelésért. Ilyen bundát a Csau-Csau, Alaszkai malamut, Akita Inu stb visel. Elmondható, hogy ezeknek a fajtáknak a leglátványosabb a vedlési ciklusa. Ezt a szőrtípust szintén a pin és a tükrös kefével tudjuk a leghatékonyabban karban tartani, illetve itt is külön kiemelném a bio samponos fürdetést, ami táplálja is a szőrszálakat. Amire nagyon figyeljünk ennél a szőrtípusnál, hogy fürdetés után mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy a kutyusunk bőre teljesen megszáradt, az esetleges kipállást elkerülve.Szálkás-drótos szőrzet:
Ennél a szőrtípusnál a fedőszőr szálai ciklikusan beérnek amit célszerű kutyakozmetikussal eltávolíttatni. Ilyen szőrt visel a Drótszőrű foxterrier, Drótszőrű magyar vizsla vagy a Szálkásszőrű tacskó. A ciklusok között az elhalt aljszőrt, otthon mi gazdik is nagyon könnyen eltávolíthatjuk a Zooro segítségével. Ez a kefe egy igazi adu-ász az otthoni szőrápolásban, ugyanis nem csak a drótos hanem szinte minden szőrtípuson tudjuk alkalmazni. Itt is tudom ajánlani számotokra a Hund&Herrchen samponcsaládját, külön kiemelve a Kis Kócos bio sampont ami a legjobb megoldás a huncut szőrszálak ellen.


Nos, kedves gazdi, remélem sikerült mindent elmondanom Neked arról, hogyan és miként tudod a leghatékonyabban ápolni kedvenced és ezáltal a lehető legszőrmentesebbé tenni otthonotokat.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutyaápolás

Keresés