Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Nyelv

Hungarian hu

Pénznem

Szőrhullás elleni praktikák vedlési időszakban NAPTÁRRAL

Szőrhulllás elleni praktikák kutyáknak és macskáknak

Kutyánk és macskánk szőrhullása a vedlési időszakban minden gazdi rémálma. A bútorok minden pontján előbújó szőrszálak tömkelege, legyen az kanapé, fotel, ágy vagy akár az ebédlőasztal, sajnos nagy bosszúságot okoz. Hogyan tudod mégis csökkenteni a szőrhullást? Cikkünkben részletesen írunk róla,  hogy nekünk milyen praktikák váltak be. 

Tartalomjegyzék:
 
 
1. Betegség
 
A legfontosabb, ha szokatlan szőrhullást tapasztalsz kedvencednél, kérd ki állatorvosod véleményét, hiszen több betegség kísérő tünete is lehet!
 
2. Vedlési időszak
 
Az egyetlen normálisnak tekinthető időszak(ok). Kutyáink és macskáink életének a rendje az évi két vedlési időszak, tavasszal és ősszel. Ez kiskedvencünk alkalmazkodása a környezeti változásokhoz. A tavaszi vedlés intenzívebb, míg az őszi egy lassabb folyamat, kb. 8 hétig tart. Ezt meggátolni nem lehet és nem szabad, ilyenkor a legjobb, ha táplálékkiegészítőkkel segíted át kedvencedet a megemelkedett vitaminigényének megfelelően, így hamar túl lehettek rajta és nem fulladtok bele a szőrbe.
 
3. Hőmérséklet
 
Szép számmal akadnak olyan kedvencek akiknek megadatott egy otthoni kert, viszont a nap nagy részét a gazdival bent a lakásban töltik vagy teljesen benti kutyusok, csak a séták alkalmával tartózkodnak kint. Ezek miatt történhet meg az, hogy a kedvencünk egy idő után kezdi elveszteni az időjárás érzékét. Nincsenek kitéve az időjárás viszontagságainak, hanem pont ellenkezőleg, folyamatosan, szinte egy bizonyos hőfokon élik le mindennapjaikat. Kiesnek a ritmusból és a szőrzetük egy idő után már-már egyfolytában hullani kezd, ezzel minket gazdikat kergetve az őrületbe. Ilyenkor segítheted a vedlési időszakon kívül is kúraszerűen szőrre és bőrre való kiegészítőkkel, hideg időjárás esetén, pedig sokat segít kedvencednek egy pulóver!
 
4. Tápanyag hiány
 
Nem is gondolnánk, igen gyakori ok a helytelen táplálás. Amennyiben kutyánk vagy cicánk nem kap meg minden, számára létfontosságú vitamint, ásványi anyagot, aminósavat, folyamatos szőrhullás alakulhat ki nála. A legegyszerűbben ezt a problémát úgy tudod orvosolni, ha jó minőségű, magas hústartalmú és adalékanyagmentes eledellel és megfelelő kiegészítőkkel kínálod!
 
 
 
Bár nagyon bosszantó tud lenni - akár már csak a vedlési időszak is - a jó hír, hogy ma már rengeteg kiegészítővel tudod segíteni őt, ha nem betegség okozza a szőrhullást! 
 
Mik azok, amiket bevethetsz a szőrhullás elleni harcban?
 
Jó minőségű, adalékanyag mentes, magas hústartalmú eledel - (pl. Naturavetal tápjai, megfelelő minőségben és mennyiségben van benne hús, könnyen emészthető szénhidrátokat tartalmaznak, felesleges hozzávalók és adalékanyagok nélkül.)
 
Sörélesztő por- a PerNaturam 100%- os tisztaságú sörélesztője B komplex vitaminokat tartalmaz, amely segíti a kedvenced bundáját fényesebbé és dúsabbá tenni, a vedlési folyamatot felgyorsíthatod vele. Évente 2-3 kúra javasolt 6-8 héten keresztül.
 
Lazacolaj - Leiky 100% Lazacolaja vagy kifejezetten cicáknak a PerNaturam lazacolaja tökéletes választás! A lazacolaj gazdag Omega-3 és -6 zsírsavakban, melyek hozzájárulnak az egészséges bőrhöz és szőrhöz, bundájuk csillogóvá válik. Lazacolajtól kedvenced széklete lazábbá válhat, sörélesztővel helyettesítheted.  Évente 2-3 kúra javasolt 4-8 héten keresztül, mivel az E vitamin felszívódását gátolja utána mindenképp csinálj egy csukamáj olaj vagy SilkyCoat olaj kúrát!
 
SilkyCoat -  PerNaturam olaja, amely zsírsavak ideális összetételét tartalmazza, amelyek nélkülözhetetlenek a bőr és a szőrzet fejlődéséhez és regenerálásához. Javasoljuk lazacolaj kúrát követően, az E vitamin raktárak feltöltésére. Évente 3 alkalommal használd kúraszerűen 6 hétig!
 
SpirulinaPerNaturam 100% Spirulina pehely a burmai krátertavakból származó kiváló minőségű spirulina alga pehely. Magas vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkezik, így hasznos kiegészítője a szőrhullásnak, főleg ha tápanyag hiány miatt alakult ki. Ezen kívül segíti kedvenced megnövekedett vitaminszükségletét a vedlési időszakban is. Évente 3-4 kúra javasolt, 4-6 héten keresztül!
 
Csukamáj olaj - PerNaturam Csukamáj olaj gazdag Omega 3 zsírsav forrás, amely jótékony hatással van a szőrzetre, emellett E vitamin tartalma miatt lazacolaj kúrát követően javasolt a használata. Évente 2-3 kúra javasolt 8-12 héten keresztül!
 
Kendermagolaj- Leiky 100% hidegensajtolt kendermagolaj segíti kedvenced a vedlési időszakban, segíti az egészséges bőr és fényes szőrzet kialakulását, ezen felül E vitamin tartalma miatt Lazacolaj kúrát követően javasolt a használata! Évente 3 alkalommal használd kúraszerűen 6 hétig!
 
Így javasoljuk a vedlési időszakok előtt alatt és után a termékeket:
 
1. Január/augusztus: Spirulina alga - 4 hét
2. Február/szeptembertől kezdődően: Csukamáj olaj - 6 hét
3. Március/októbertől kezdődően: Sörélesztő por - 6 hét
4. Április/november: Lazacolaj - 4 hét
5. Május/december: SilkyCoat - 6 hét  
6. December végétől/május végétől kezdődően: Kendermagolaj- 2-6 hét
 
 

 

Csináltunk neked egy naptárat, hogy lásd, mit mikor érdemes bevetni a szőrhullás ellen. Ez ugyan csak egy javaslat, eltérni el lehet tőle, de az alábbiak iránymutatást adhatnak!

Szőrhullás naptár

 

Mit használj szőrére, hogy kevesebb szőrkupac legyen otthon?

Mindennemű szőrhullás esetén nem elegendő csupán belsőleg támogatni kedvencünket, fontos a külső ápolás is. A következőkben menjünk bele egy kicsit mélyebben magába a szőr témába, hogy megértsük kedvencünknek milyen szőrtípusa van és mivel tudjuk a leghatékonyabban kezelni a vedlés problémát.

Kezdjük a legelején.

A kutyáknak 3 féle szőrszál típusból épül fel a bundája. Az első ami a legvastagabb szőrszál a kutyákon az a koronaszőr. Ezek rendszerint a martájékon illetve a faroktőnél helyezkednek el. Vannak kutyusok akiknek egy egybefüggő sávot alkotnak a hátukon. Ezen szőrszálak szőrtüszőihez külön izmok tartoznak, ezek felelősek azért, hogy feláll a hátukon a szőr mikor mérgesek vagy idegesek. A második a fedőszőr. Ezek a második legvastagabb szőrszálak a kültakarón, jellemzően ezek a szálak adják meg a kutyák színezetét, szőrhosszát és típusát. A harmadik szőrszál típus az aljszőr. Ezek a szálak felelősek a kutyus szőrzetének vastagságáért és a szigetelésért. Amikor a kutyus vedleni kezd az aljszőr szálak hullanak ki majd cserélődnek újra. A legvékonyabb szőrszálak a testen és szintén felelősek a kutya kinézetéért. 

 


Milyen szőrtípusok léteznek a kutyáknál és milyen eszközöket használj:

 

Rövid szőr: A legrövidebb szőrtípus, általában 1-1,5 cm hosszúságú. Minden színváltozatban létezik. Ilyen szőrzettel rendelkeznek pl.: a Boxer, Vizsla, Mopsz. - nekik a legjobb megoldás a Zooro kefe!

Félhosszú-hosszú szőr: Általában 2-10 cm hosszúság között lehet a szálhossz, szintén minden színváltozatban létezik. Ilyen szőrzettel rendelkezik pl a Bobtail. Ezt a szőrzettípust fürdetés után célszerű kondicionálni a csomók elkerülése végett. Erre a legalkalmasabb a Lila Loves it bio Szőrbontó spray és hozzá a Szőrbontó kefék vagy a Pin kefe.

Kettős szőrzet: Ez a típus kicsit összetettebb, itt a fedőszőrzeten és az aljszőrzeten kívül található még egy réteg aljszőrzet a megfelelő szigetelésért. Ilyen bundát a Csau-Csau, Alaszkai malamut, Akita Inu, stb visel. Elmondható, hogy ezeknek a fajtáknak a leglátványosabb a vedlési ciklusa. Amire nagyon figyeljünk ennél a szőrtípusnál, hogy fürdetés után mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy a kutyusunk bőre teljesen megszáradt, az esetleges kipállást elkerülve.

Szálkás-drótos szőrzet: Ennél a szőrtípusnál a fedőszőr szálai ciklikusan beérnek amit célszerű kutyakozmetikussal eltávolíttatni. Ilyen szőrt visel a Drótszőrű foxterrier, Drótszőrű magyar vizsla vagy a Szálkásszőrű tacskó

 

Zooro kefe használata

 

Mit ajánlunk kutyád ápolásához?

Fontos, hogy minőségi, vegyszermentes bio kutyasampont használjatok! Például a My Bulldog és Lila loves it termékek 100%  természetes összetevőkből állnak, érzékeny kutyusoknak is bátran ajánljuk! 
Válassz mesterséges anyagoktól mentes összetevőket, így óvhatod kedvenced bőrének természetes védekezőrendszerét, főként ha allergiás kutyusról vagy cicáról van szó!

Kedvenced szőrének folyamatos és megfelelő eszközzel való ápolása nem csupán úri hóbort, hiszen az ápolatlan bunda a bőr minőségének megváltozásához, kisebesedéséhez, sérüléséhez és fertőzéshez is vezethet.


Nos, kedves gazdi, remélem sikerült mindent elmondanom Neked arról, hogyan és miként tudod a leghatékonyabban segíteni és ápolni kedvenced és ezáltal a lehető legszőrmentesebbé tenni otthonotokat vedlési időszakban.
 

 

Keresés