Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Te itt vagy most: > >

Itt a toklász szezon

Itt a toklász szezon

Dr. Bedi Dóri
2019. 07. 22. 17:00:00

 

A nyári hónapokban naponta találkozom toklászos kisállatokkal. Előfordulhat fülben, orrban, szájüregben, ujjak közé és a testbe fúródva.

A toklász egy fűféle sárgás, száraz termése, amellyel a nyári hónapokban találkozhatsz. Horogszerű szakállai miatt a toklász, ha valamiben elakad, csak előre képes hatolni, visszafelé nem. Leggyakrabban lábujjak közé, orrjáratba, szembe, fülbe fúródik be. Ritkábban a kisállatok testében, bőr alatt is járatot váj magának.

A befúródás helyén gennyes gyulladás alakul ki. Kedvencedet irritálni fogja az idegentest és egyre inkább nyalja, piszkálja, így a toklász mélyebbre és mélyebbre jut. Idővel a járat felfakad és sipoly alakul ki. Sok gazdi csak ilyenkor eszmél arra, hogy baj van. Ekkor ezen a járaton keresztül, többnyire bódításban kezdődhet meg a toklász keresése. Ez a folyamat kellemetlen, úgyhogy a legtöbb kisállatot bódítanunk kell. Végtag esetén előfordul, hogy nem találjuk meg egy kereséssel a gaz gazt smiley, ilyenkor dunsztkötést helyezünk fel, mellyel felpuhítjuk a szöveteket, majd tovább keresünk. A szembe került toklász is igen veszélyes, hiszen felsértheti a szaruhártyát, amely el is fertőződhet a bejutó baktériumoktól és gombáktól. Az orrjáratból igen nehéz kivarázsolni, hiszen kisebb állatoknál nagyon szűk a járat. Ebben az estben a hirtelen jelentkező és nagyon intenzív tüsszögésre kell odafigyelnetek. Pár napon belül jelentkezhet egyoldali orrfolyás, amely gennyes, vagy véres.
Fülek esetén sokszor a gazdi már csak a nagyon büdös, gennyes fül szagát érzi meg, főleg lógó fülű fajtáknál. Érdemes tehát ellenőrizni a füleket toklászos időszakban és felfigyelni az intenzív fülvakarásra. Ekkor otoszkóppal benézünk a hallójáratba és egy speciális fogóval próbáljuk megragadni a toklász szakállát, majd eltávolítani. Ezután fontos megítélni a dobhártya állapotát, hiszen a hegyes növénytől gyakran megsérül.

Mindezek megelőzése érdekében igyekezzetek elkerülni séta közben a toklászos területeket!

Hosszúszőrű kutyusok lábujjai közül kivágatni a szőrt, hogy ne vezesse be a növénykét a lábujjak közé, illetve minél hamarabb észrevegyétek. Nézzétek meg gyakran a füleket, figyeljetek az orrfolyásra!

Toklászmentes nyarat!  heart

Tartalomhoz tartozó címkék: Felelős állattartás

Keresés