Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom

Igazság a hipoallergén kutyatápokról

Tartalom

#Intolerancia vs allergia: mi a különbség?

#A környezeti allergiák sokkal gyakoribbak

#A kutyaeledel intolerancia tünetei

#Mit jelent a hipoallergén?

#Van tanúsítvány a hipoallergén kutyaeledelre?

#Tehát a hipoallergén kutyaeledel csak egy trend?

 

Intolerancia vs allergia: mi a különbség?

 

 

Mielőtt belevágnánk a lényegbe, két dolgot szeretnénk tisztázni. Először is az intolerancia és az allergia közötti különbség, mivel a kettő nagyon különálló kifejezés, de gyakran (és helytelenül) felcserélhetően használják.

Az allergia általában egy fehérjére adott válasz, ahol a fehérje immunrendszeri reakciót vált ki. A reakció a kisebb viszketéstől a súlyosabb, sőt életveszélyes reakciókig változhat. Szerencsére ezek nagyon ritkák, és a kutyák sokkal nagyobb valószínűséggel szenvednek intoleranciától. Az intolerancia az, amikor valami nem teljesen egyezik az emésztőrendszerükkel, de az immunrendszer nem reagál, például a laktóz. Allergiás vagy intoleranciában szenvedő kutyák esetében hasznos lehet a hipoallergén diéta, DE csak akkor, ha ez a diéta elkerüli a kutya specifikus allergénjét, mivel a hipoallergén fogalma elég tág és eltérő.

Például, ha kutyád érzékeny a marhahúsra, valószínűleg nem jó ötlet olyan „hipoallergén tápot” választani, amelynek fő fehérjeforrása a marhahús.

A gyártók hivatalos megfogalmazás szerint, azt nevezhetik hipoallergénnek, amely a gyártó véleménye szerinti allergént nem tartalmazza.

 

 

A környezeti allergiák sokkal gyakoribbak

 

 

A második pont, amit tisztázni szeretnénk, hogy a környezeti allergia sokkal gyakoribb, mint az ételintolerancia. Az ételintolerancia valójában ritka, az allergia pedig még inkább. Amikor a kutyusok viszketni kezdenek, gyakori, hogy a Gazdik az ételt teszik felelőssé.

Annak ellenére, hogy az ételintolerancia kevésbé gyakori, mint a környezeti intolerancia, egyes kutyáknál előfordul, sajnálatos módon a kutyaeledelek engedékeny szabályozásának köszönhetően.

A hipoallergén eledeleket keresik a Gazdik, akik szeretnének elkerülni bizonyos allergéneket. Például: ne csirkés táp legyen, miközben a szója, kukorica, rizs és egyéb „töltelék összetevők” sokkal magasabb arányban váltanak ki allergiát.

 

 

A kutyaeledel intolerancia tünetei

 

 

Ha kutyádnál az alábbi tünetek bármelyike ​​jelentkezik, és már kiküszöbölted a szezonális vagy környezeti tényezőket, mint a tettes, javasoljuk, hogy kezdj eliminációs diétát, ami az egyetlen módja annak, hogy azonosítsd, melyik összetevő a hibás. Ez a folyamat hosszú idő, minimum 3 hónapig is eltarthat. Alkalmazhatod például a Herrmann's 100% nyúlhús konzervet.

Az állatorvos javasolhatja alternatív megoldásként, hogy adj kedvencednek „gyógytápot” hidrolizált fehérjékkel. Ez azt jelenti, hogy a fehérjét különféle kémiai eljárásokkal szétbontják, így kedvenced immunrendszere vagy emésztőrendszere nem ismeri fel, hogy megakadályozza a reakciót. Ez alapvetően nem feltétlen hoz eredményt, hiszen a tápok sok-sok összetevője mind ludas lehet, nem csupán az állati fehérjék, másrészről ezek a kémiai hadműveletek nem is túl egészséges táplálékot biztosítanak.

 Az eleség intolerancia tünetei, amelyekre figyelni kell, a következők lehetnek:

  • Viszkető bőr
  • Piros bőr és/vagy kiütések
  • Rózsaszín vagy barna nyálfoltosság
  • Hasmenés
  • Hányás
  • Krónikus fülproblémák
  • Érintésre fáj a hasa
  • Sok puki (itt megjegyezném, hogy téves gondolat, hogy bizonyos fajták hajlamosak a sok pukira- ha megfelelő az emésztés és a táplálék, egyik kutyus sem pukizik sokat)

 

 

Mit jelent a hipoallergén?

 

 

A hipoallergén egyszerűen azt jelenti, hogy kisebb valószínűséggel vált ki allergiás reakciót a gyártók szerint. De mivel bármi lehet allergén, attól, hogy az étel hipoallergénnek mondják, még nem jelenti azt, hogy alkalmas a kutyád számára.

Az állateledelben a hipoallergén kifejezés bármely olyan receptúra leírására használható, amely elkerül néhány vagy sok gyakori élelmiszer-allergént. Elméletileg, mivel sok minden lehet allergén, ez azt jelenti, hogy az állateledel hipoallergénnek minősíthető annak ellenére, hogy tartalmaz néhány allergént, feltéve, hogy elkerülnek néhány más általános allergént. A gyakori allergének közé tartozik a tej, a búza, a marhahús, a bárány, a csirke, a tojás, a szója, a glutén, a kukorica és a búza. Minden olyan összetevő, amely a legtöbb állateledelben megtalálható.

Mivel a kutyának gyakorlatilag bármilyen összetevővel szemben lehet intoleranciája, ezért fontos figyelmen kívül hagyni a „hipoallergén” szót a csomagoláson, és át kell tekinteni az összetevőket, és ellenőrizni kell, hogy megfelelő-e a kutyád számára.

 

 

Van tanúsítvány a hipoallergén kutyaeledelre?

 

 

A kifejezés használatához nem szükséges tanúsító szervezet vagy tanúsítás. Ugyanígy nincsenek olyan előírások vagy tesztek, amelyeket az állateledel-márkák kötelesek vállalni a kifejezés használatára. Mivel bármi allergén lehet, lehetetlenné teszi a szabályozást. Ezért technikailag minden állateledel hipoallergénként címkézheti magát, függetlenül attól, hogy a receptjeit úgy alakította ki, hogy elkerülje a gyakori allergéneket, vagy sem.

 

 

Tehát a hipoallergén kutyaeledel csak egy trend?

 

 

Röviden: igen!

Ha a szónak nincs valódi alapja, miért használják az állateledel-márkák és a kutyatulajdonosok? A hipoallergén kifejezést állítólag először egy állateledel márka marketingcsapata alkotta meg. Inkább jó munkát végeztek, és a kifejezés mára alaposan beágyazódott az állateledel világába. Ez arra késztette a kutyatulajdonosokat, hogy vigyázzanak rá, hisz kedvenceiknek erre van szükségük az egészséges élethez, még akkor is, ha nincs allergiájuk vagy intoleranciájuk. Ez tovább erősíti a problémát, mivel az új (és régi) állateledel-márkák kénytelenek a kifejezést arra is használni, hogy a gazdik, hogy vásároljanak!

Ha azonban a Gazdik megkérdezik, kínálunk-e „hipoallergén kutyaeledelt”, válaszunk ugyanaz marad; "Miért kérdezed, és milyen összetevőket nem tolerál a bundás barátod?". Ez lehetővé teszi számunkra, hogy tisztázzuk, mit jelent a hipoallergén, és jobban megérthetjük, mely termékeink alkalmasak a kutyusod számára.

Összefoglalva

1.   A hipoallergén kutyaeledel egyszerűen azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy allergiás reakciót vált ki a gyártó szerint

2.   Az ételintolerancia nem ugyanaz, mint az ételallergia, és mindkettő ritka (az ételallergia még inkább)

3.   Mivel szinte minden összetevő lehet allergén, mindig olvassad el az összetevők listáját, hogy megbizonyosodj arról, hogy megfelelő-e a kutyád számára, ahelyett, hogy a hipoallergén kifejezésre figyelnél.

Nézz szét száraztápjaink között, meglepően tapasztalhatod, hogy száraztáp kínálatunk nem tükrözi a szupermarketek, állateledel láncok, állateledel webshopok  kínálatát. Ennek az az oka, hogy nem hiszünk a reklámoknak, a hipoallergén kifejezésnek, nem a piac dömping igényeit kívánjuk kielégíteni, hanem kritikusan vizsgáljuk a termékek összetevőit, a gyártástechnológiát, magunk teszteljük régóta a termékeket, állatorvossal ellenőriztetjük. Ezen szigorú alapelvekhez tartva magunkat igen csekély azon termékek száma, melyek átmennek nálunk a rostán!

 

Ha elakadnál és segítségre lenne szükséged, keress minket bizalommal!

Keresés