Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom

Hulladékmentes kutyatartás, avagy így legyél Zero Waste gazdi!

2020. 07. 14. 18:52:18
 
Régóta foglalkoztat a téma, hogyan lehet kutyával zero waste, azaz hulladékmentes életet élni, hisz valljuk be őszintén, nekünk kutyásoknak elég nagy az ökológiai lábnyomunk. 
Egy biztos, nem kis kihívással! Azonban a jó hír az, hogy csak rajtad múlik, de teljesen meg kell változtatni a gondolkodásmódodat, szemléletedet. 
Nyilván valaki nem fogja csak úgy elhatározni magát, hogy kizárólag a kutya szempontjából fog áttérni a zero waste életmódra, globálisan kell gondolkodni és a teljes életmódodat meg kell reformálni. 
Azonban ha már elhatároztad magad, akkor alaposan át kell gondolnod miként, milyen ütemben fogsz a hulladékmentes élet felé haladni és milyen alternatív megoldásokat vetsz be a mindennapi fogyasztási cikkek kapcsán.

Ebben a cikkben kifejezetten azon sorstársaknak szeretnék segítséget nyújtani, akik hozzám hasonló módon igyekeznek megtenni lépésről lépésre a szemétmentes, pazarló életmód felhagyása felé vezető út métereit …. és kutyájuk van! :-)
 
Csapjunk is bele a közepébe!
 

Gondolkodásmód megváltoztatása
 
Kutyásként akkor termelnéd a legkevesebb szemetet és hulladékot, ha nem lenne kutyád! :-)
Tudom, tudom, egyetértek veled, kizárt!
 
Nos, akkor érdemes megváltoztatnod gondolkodásmódodat az alábbiak szerint és törekedned kell a minimalizmusra, a pazarló élet felhagyására, de lássuk miként:
 
- Ne vegyél minden ünnepkor, az aktuális ünnephez illeszkedő, figurás nyakörvet! Persze ez csak egy kiragadott példa, de legyen önuralmad (nem könnyű, de menni fog)! A legtöbb esetben csak saját magunk szórakoztatására vásárolunk kedvencünknek, azaz magunknak. Nincs szüksége több nyakörvre, játékra, stb. Tudod mire van azonban igazán szüksége? A te szeretetedre és törődésére.
 
- Ha egyszer már megvettél neki valamit, akkor használjátok a végsőkig és addig ne vegyél újat, amíg teljesen tönkre nem ment (utána pedig gyűjtsd szelektíven, használd másra, csinálj belőle valami hasznosat, esetleg komposztáld). Ha például mégsem vált be, ne dobd ki, kérd meg a kereskedőt, hogy vegye vissza, vagy ajándékozd el kutyás barátodnak!
 
- Ha elég kreatív vagy, akkor új vásárlása helyett alkoss és készítsd el te magad! Például kender kötélből készíthetsz pórázt, vagy akár egy műanyagflakonból játékot, esetleg használt autógumiból fekhelyet. Biztosan te is tapasztaltad már, hogy megvetted neki a színes-szagos-pattogós hiperszuper új játékát és ő inkább játszott egy darab bottal. Legyél kreatív, szánj rá egy kis időt, hidd el, megéri! Sokszor a legegyszerűbb dolog okozza a legnagyobb örömöt.
 
- Ha teheted, vásárolj csomagolásmentesen! Száraztáp vásárlása esetén vigyél magaddal egy tárolóedényt és kérd meg a kereskedőt, hogy ezt töltse meg neked! Jutalomfalatokat, rágcsákat is egyre több helyen vásárolhatsz darabra, kg-ra, csomagolás nélkül, de pár helyen már natúr kutyasampont is tölthetsz újra. Élj a lehetőséggel!
 
- Kompenzáld ökológiai lábnyomodat fa ültetéssel! Ültess fát a tisztább levegőért, az élőlények védelméért és nem utolsó sorban árnyékot is teremtesz kutyád (és magad) számára! Mindemellett óvd és gondozd a természetet, és figyelj arra, hogy kutyusod ne pisilje le az élő fát, nem tesz jót neki!
 
A fenti gondolatmeneteket megfogadva nem csak a környezetre leszel pozitívabb hatással, de pénztárcáddal is jót teszel! ;-) Tapasztalatból mondom!
 

Fogalmak, amikkel tisztában kell lenned!
 
Újrahasznosítható (recyclable): valószínűleg már neked is van otthon szelektív kukád, ahová külön gyűjtöd a műanyag, papír, esetleg üveg és szerves hulladékot. Ha így cselekszel, akkor már egy lépéssel előrébb jársz a legtöbb gazdihoz képest. Például ha kifogyott kutyád samponja, akkor az üres műanyag flakont a műanyag szelektívbe dobva, a feldolgozó üzemek és gyártók új csomagolásokat tudnak létre hozni.
 
Újrahasznosított (recycled): Egy következő lépcsőfokra léphetsz a „környezetvédelmi ranglistán”, ha figyelsz arra, hogy a termékek csomagolása, amiket kutyádnak vásárolsz, újrahasznosított műanyagból vagy papírból készülnek. Ebben az esetben már egy olyan körforgásba helyezed magad, ahol nem csak lehetőséget adsz gyártóknak arra, - a példánál maradva a kutyasamponos flakonnál –  hogy szelektív gyűjtésednek köszönhetően új tárolóeszközöket készíthetnek, hanem már ilyen, újrahasznosított csomagolású terméket is választasz!
 
Újrahasználható (upcycling): Az, hogy valami újrafelhasználható, félig meddig a te kreativitásodtól is függ, nem csak egy bizonyos anyag fajtától. Hisz egy műanyag üdítős flakont is felhasználhatsz arra, hogy kutyádnak játékot készíts belőle. De a példa kedvéért pamut pelenka is újrahasználható kölyökkutyánk esetén, így mellőzni tudjuk a napi 3-5 helyhez szoktató műanyag pelenka elhasználását. Ez a tevékenység már az, ami igencsak közel áll és egyben nélkülözhetetlen a zero waste szemlélet elsajátításához.
 
Komposztálható (compostable): Ezt a kifejezést is biztosan ismered, hisz ha van konyhakerted, akkor szinte tuti, hogy rendelkezel komposztáló ládával vagy ezt a célt szolgáló sarokkal. Nos, ez a kifejezés nem a zero waste gazdivá válás következő lépcsőfoka, de elengedhetetlen hozzá és érdemes törekedned arra, hogy ha van rá lehetőséged, akkor élj vele! 
Jól hangzik ugye? De kutyásként vajon hol veszed hasznát, mi az amit komposztálni tudsz? 
… van sejtésed? ….szoros összefüggésben van kutyád táplálkozásával!
Igen, igen a kutyakakiról van szó.
DE!!! Fontos tisztában lenned vele, hogy a kutyánk húsevő állat, így az ürülékében található mikroorganizmusok betegséget okozhatnak bennünk, ha pl. a kakijával megtrágyázott paradicsomot fogyasztjuk. Ezért nagyon fontos, hogy a kutyakakit külön a zöldség-gyümölcs komposztálótól, erre a célra kialakított helyen komposztáljuk! A keletkezett komposztot pedig dísznövényeink alá szórhatjuk! (a kész komposztot tedd alájuk, ne a kakit! :-) )
Azonban nem csak a kakit komposztálhatod, léteznek növényi anyagból (pl. kender, fa, papír) készült kutyás termékek is. Ezeket is érdemes észben tartanod!

Lebomló (biodegradable): Sajnos ez a fogalom úgy érzem kissé már ki lett csavarva önmagából és inkább használják reklámcélra, ezért érdemes tisztában lenned vele, hogy csomagolás esetén, ha valamire az van csupán ráírva, hogy lebomló (például kakizacsi) akkor sajnos az azt jelenti, hogy ugyanúgy kőolaj alapú műanyagból készült, mint konvencionális társaik, csak hozzá lett adva egy D2W nevezetű adalékanyag, amitől mikroműanyagra esik szét egy idő után. Biztosan volt már neked is régebben, hogy találtál egy tescos zacsit a szekrény aljában, ami apró darabocskákra esett szét. Sajnos környezetszennyező hatása úgyanúgy fennáll, mintha nem lenne „lebomló”. Ebben az esetben, akkor inkább már javaslom a komposztálható kakizacsit, ha sétáláskor valahogy meg kell oldanod a végtermék elszállítását! 
Azonban lebomló lehet egy alapanyag is vagy például kozmetikum összetevő. Márpedig ha környezettudatos (és egészségtudatos) vagy, érdemes azt is szem előtt tartanod, hogy – maradva a fenti példáinknál – natúr ápolószert, bio kutyasampont használj, melynek összetevői sem a kutyádra, sem a környezetre nincsenek káros hatással!
 
Eddig a gondolkodásmód megváltoztatásának elméleti szükségességéről írtam, most nézzük meg konkrétabban, milyen gyakorlati megoldások lehetségesek, hogyan is állj neki!
 

Mivel érdemes kezdened?
 
1. Először is, gondold át fejben, majd kezdd el összeírni, mik azok az eszközök, termékek, amiket kutyusod életmódja kapcsán használsz, alkalmazol!
 
2. Ha megvan a lista, akkor priorizáld őket abból a szempontból, amik a legtöbb hulladékot, szemetet termelik, mondjuk egy hónap alatt. A lista elejére azok kerüljenek, amik a legtöbbet, a lista aljára pedig a legkevesebbet termelő dolgok íródjanak!
Mivel erre az életmódra nehéz az egyik napról a másikra áttérni, ezért érdemes lépésről-lépésre haladnod, nem kell mindent azonnal!
 
3. Ha készen van a priorizált listád, akkor kezdd el mellé írni, milyen alternatív zero waste megoldásokat találtál (ki) és ha úgy érzed, akkor a listát folyamatosan frissítsd!
 
Így néz ki a mi listánk! Mézi is segített összeírni:-)
 
 
 
 
Konkrét tippek, ötletek, hogyan legyél Zero Waste gazdi
 
Természetesen az általam összeírtaktól el lehet térni, csak mankó gyanánt szerettem volna megmutatni. Azonban nézzük meg egyesével a lehetőségeket, igyekszem hasznos tippeket adni.
 
1. kutyapelenka
 
Ha kiskutyád érkezik, a kutyapelenka az, ami elsők között szerepel a „vásárolni kell” listádon, hisz a helyhez szoktatás és a szobatisztaság egyik eszköze. De nem csak ezen a listán szerepel elől, véleményem szerint a legtöbb hulladékból eleinte a kutyapelenkából keletkezik. 
Mézi 12 hetes korában került hozzánk a menhelyről és tudtuk, hogy benti (és kerti) kutyus lesz, így nem volt kérdés, hogy kell-e kutyapelus. Bementünk hát egy közeli üzletbe, meg is vettük az első, második, harmadik… adag kutyapelust. Nagyon durva volt, napi 2-5 db-ot használtunk el, aztán később úgy voltam vele, hogy csak kivágom a pisis, kakis részeket de úgy is szépen telt a kuka. Nem kérdés, a mosható pelenka, vagy régi konyharongy a legjobb megoldás, ami alá beteszel például egy régi gumi lábtörlőt (lehet a kocsiból is), hogy ne ázzon át. Érdemes kb. 5-7 mosható pelust forgásban tartani, míg az egyik használatban van, addig a másikat mosod, a többi szárad és tartalékban sem árt ha van néhány. De mégis a legjobb zero waste kutyapelenka megoldás az, ha már nem használjátok és szobatiszta lett. 
 
2. kaki téma
 
Erről akár egy külön cikket is lehetne írni, de igyekszem röviden, lényegretörően összefoglalni a lehetőségeket, ugyanis kardinális dologról van szó.
 
Ha kerted van… 
 
Ha kerted van és kutyád már szobatiszta, akkor juppí! Ebben az esetben nem kell kakizacsit használnod. Két megoldást látok, egyik szerintem környezetbarátabb, mint a másik. 
Egyik, ha felszeded mondjuk egy fém kis lapáttal és lehúzod a wc-n, ahogyan a saját dolgunkkal is tesszük. Ebben az esetben egy kis bökkenőm van, hogy vizet használunk, de jobb, mint ha zacsiba gyűjtenénk és kidobnánk a kukába. Szép is lenne, ha így tennénk a saját nagydolgunkkal is. 
A másik és szerintem a legjobb megoldás, ha külön erre a célra kialakított helyen komposztáljuk, majd később felhasználjuk virágoskertünk komposztálására.

Itt egy jó megoldás, egy tároló, ami kimondottan erre a célra készült, de ez alapján te is elkészítheted bármi másból:
 

 
 
Ha nincs kerted… (vagy van, de kirándulni mész)
 
Ebben az estben nincs mese, napi pár alkalommal le kell vinned a kutyust. Mozogni, játszani és természetesen elvégezni a dolgát. Ilyenkor nincs mit tenni, mint felelős és példamutató gazdi fel KELL szedni kutyusod kakiját! Itt jönne egy hosszabb cikk, de igyekszem röviden…, mibe gyűjtsük, szedjük fel a kutyakakit, hogy nulla hulladékot termeljünk? Mivel teszünk kevésbé rosszat?
Mivel mindenképp fel kell szedni (igen, az erdőben is, hogy ne fertőzzünk meg más élőlényeket, arra kiránduló kutyákat, stb.) ezért a következő lehetőségek közül válogathatunk:
 
komposztálható kakizacsi: ahogyan fentebb már említettem, ha mindenképp zacsi, akkor az készüljön 100% növényi alapanyagból. Ezzel felszedjük kutyánk után az aknát, majd valószínűleg egy kommunális kukában végzi (semmiképp se hagyjuk így sem az erdőben). Sajnos mint tudjuk, itthon vagy a föld alá kerül, vagy el lesz égetve, emiatt is fontos, hogy ne kőolajból készüljön. Ha pedig kirándulás után vagyunk, hazahozhatjuk és zacsistól szintén egy erre kialakított helyen komposztáljuk!
 
- használt újságpapír: reklám újság szerintem minden háztartásban keletkezik, így ha éppen nem használod fel gyújtósnak, jegyzetelős fecninek vagy új papírgyártáshoz, akkor használd kaki összeszedésre. Ebben a formában, jól becsomagolva akár ki is dobhatjuk a kukába, de ha szintén kirándulás után vagyunk és van kertünk akkor hazavihetjük (azonban nem árt tudni, hogy hány percnyire vagyunk a házunktól) akkor szintén egy az egyben a komposztálóba landolhat (szerintem a legjobb megoldás), vagy szintén lehúzzuk a wc-n a kakit, bár vizet használsz (ha nincs kerted ez az opció marad) és a papírt dobjuk csak a komposztálóba és nem a szelektív papír közé (ha csak kirándultunk és kertünk van).
 
- újrahasználható tasak: még egy megoldást látok a hulladékcsönntésre kakiösszegyűjtés témában, ez pedig egy újrahasználható tasakocska, ami vízhatlan, tartós anyagból készül. Ez lehet például egy kilyukadt úszógumi, amiből varrunk egy kis zsákocskát. Séta közben felszedjük, lezárjuk (már amennyire hermetikusan le lehet zárni) és hazavisszük, mert ebben a formában ne dobjuk ki a kommunális kukába, otthon ismét vagy a wc-ben (ha nincs kerted csak ez az opciód van) vagy a komposztálóban (ha van a kertedben) végezheti, a kis zsákocskát pedig elmosod (bár szintén vizet használsz).

Mérlegeld a lehetőségeidet és válaszd ki számodra a legszimpatikusabb megoldást!
 
3. játékok
 
A különböző vásárokon, kutyás rendezvényeken imádunk újabbnál újabb játékokat venni kedvencünknek, szeretnénk őt meglepni valamivel. Azonban hidd el, ő is csak egyszerre egy játékkal tud játszani, lehetőleg veled és nincsen szüksége többre. Olyan játékot keressünk vagy készítsünk, ami lehetőleg több funkciót is ellát, netán komposztálható és méreganyagmentes is egyben. Nekem így esett a választás a kenderkötélre, amiből egy kis kézügyességgel különböző formákat is tudunk készíteni. Nekem ezek közül is a kedvencem a labdaforma egy kis fogantyúval. Lehet apportozni, lehet vele huzavonát is játszani, közben a kötélrostok tisztítják a fogát. Ha lerág róla néhány darabkát megemésztődik és/vagy kikakilja, ha pedig már teljesen használhatatlan, akkor mehet a komposztálóba. 
Természetesen használhatsz fel régi ruhadarabokat, farmert is a játékok elkészítéséhez, de csinálhatsz neki akár üres PET palackból ügyességi játékot, de ezek egyszer csak a kukába kell, hogy landoljanak, így a hulladékmentesség már nem igazán mondható el.  

 
 
 
4. eledel
 
Ezt minden nap használjuk, így azt gondolhatjuk, hogy a legtöbb hulladékunk (csomagolási) ebből keletkezik. Valóban keletkezhetne ebből, de egyszerűen ki is válthatjuk, ha tehetjük! Mégpedig azzal, hogy vagy magunk főzzük neki az eledelt, kimérős száraztápot veszünk saját tárolóedénnyel, vagy keresünk olyan kiszerelést, aminek a csomagolása kizárólag papír. Ezzel egy huszárvágással meg is tudjuk oldani, hogy ne keletkezzen csomagolási hulladékunk kutyánk etetése kapcsán. Tudom, hogy egyszerűen hangzik, de valóban az, ha elhatározod magad az egyik vagy másik mellett. Az eledel minőségét pedig csak említés szinten írnám le, hisz fontos főként kutyánk, de környezetünk szempontjából is, hogy kizárólag természetes alapanyagokból legyen, lehetőleg szintetikus adalékanyagok nélkül! 
 
5. etető és itató tál
 
A tálak kiválasztásakor a tartósságra és az anyag minőségére érdemes figyelemmel lenni. Nézzük a lehetőségeket: 
 
Műanyag – könnyen megrágja, könnyen borul, méreganyagok szabadulhatnak fel belőle és az anyag sem környezetbarát, bár behelyezhető a műanyag szelektívbe . Nem javaslom.
 
Fém – könnyen felborítja ha nincsen tartója, rezgése nem tesz jót az eledelnek, illetve kontaktallergiásoknál veszélyforrás lehet. Nem javaslom.
 
Fa – nedvességet nem bírja, így hamar tönkremehet, ereszthet, nehezen lehet tisztítani, tisztán tartani. Meg lehet próbálkozni vele, de nem javaslom.
 
Üveg – nem találkoztam még jó kialakítású, stabil és vastag üvegből készült kutyatállal, de ha létezik ilyen, akkor szerintem jól tisztítható, időtálló megoldás lehet.
 
Kerámia – én ezt mondom a legjobb megoldásnak zero waste szempontból (is). Relatív sokféle létezik már a piacon. Anyagát tekintve masszív, időtálló, nem bocsájt ki magából méreganyagokat, könnyen tisztítható, ha pedig letörik egy darabkája még mindig felhasználhatjuk például növény kaspónak.
 
6. sampon
 
Én annak a híve vagyok, hogy nem kell a kutyát gyakran fürdetni. Természetesen balesetek történhetnek, de egy rendszeresen „karbantartott” szőrzet sokáig ápolt tud maradni, főként ha minőségi eledelt kap kutyusod.
Mivel mi gyakran járunk kirándulni Mézivel, így a dagonyázás és a fürdés elkerülhetetlen. Ha nincsen a közeledben kutyás strand, vagy egy kisebb tó amiben lemoshatjátok a sarat és mindenképp otthon szeretnéd samponnal megfürdetni, mert netán még egy lócitromban is meghempergőzött, akkor az alábbiak közül választhatsz:
 
- elviszed egy bio kutyakozmetikushoz, ahol kizárólag natúrkozmetikumokat használnak
 
- keresel egy üzletet, ahol egy általad vitt üvegbe csomagolásmentesen újratöltheted flakonodat (sajnos ezekből szinte alig van)
 
- csomagolásmentes, vagy minimális papír csomagolású bio kutyaszappant vásárolsz
 
- te saját magad készíted el kedvenced samponját vagy szappanját
  
7. nyakörv, póráz
 
Ha nem veszed meg azokat a nyakörveket, amik első pillanatra megtetszenek, már jóval kevésbé szennyezed a környezetet, mint a legtöbb gazdi. Tudom, hogy nehéz megállni és ellenállni a cukibbnál cukibb mintáknak, főként egy télapósnak ha épp Karácsony közeleg, de tudod, ezt már a gondolkodásmód résznél is említettem! Elég egy szett, nem kell több! Ha pedig még egy lépcsőfokot szeretnél ugrani, akkor a nyakörvet és a pórázt te is elkészítheted kenderkötél vagy heveder és némi fém alkatrész segítségével. Ha pedig már nagyon elhasználódott mehet a komposztálóba, a csatokat, karabinereket pedig egy újnál felhasználhatod. 
 
A nyakörv ugyan nehezen kivehető, de talán a pórázon is jól látszik, mi kenderből készítettünk:
 


8. fekhely

 
Itt szabadjára eresztheted a fantáziádat és előveheted kreatív énedet. Használhatsz már meglévő, de régi, kinőtt vagy elszakadt ruhadarabokat, amiket töltőanyagként hasznosítasz, a huzatot pedig elkészítheted például a régi farmernadrágodból. Vagy, netán a rokonságodból ismersz olyat, akinek tudod, hogy kilyukadt kerékgumija már évek óta a garázs mellett díszeleg, kérd el tőle és készítsd el belőle kutyusod fekhelyét. Ha pedig nagyon exkluzív szeretnél lenni, keresel egy helyi kosárfonót és megkéred, hogy fonjon neked egy kutyafekhelyet. Lehet kihívás lesz, de megéri, mert tényleg mutatós és ha tönkremenne, csak bedobod a kandallóba vagy meghívod a barátokat egy szalonnasütésre.
 
Tönkrement autógumi újragondolva:

Kép forrás: elitereaders.com/brazilian-artist-old-tires-pet-beds/
 
 
9. jutifalattartó
 
Úgy gondolom, hogy erre nem minden esetben van szükség, hisz a kutyasuliban a kabátzsebedben is tárolhatod, de ha mégis igényt tartanál rá, akkor elkészítheted te magad valamilyen természetes, komposztálható anyagból (a fenti példáknál maradva pl. kenderből) vagy használhatsz szintúgy régi farmert, de láttam már rá megoldást régi bicikligumi belsőből is. Igaz, az kis tasi volt, de simán elmegy jutifalattartónak is. Jutifalat esetében pedig javaslom a saját szárazeledelét használni, a párizsi és a virsli sem lenne rossz, de ezek minőségével nem vagyok kibékülve.
 
Csak a példa kedvéért, szintén kenderből készítettük a jutalomfalattartónkat:


 
10. fésű, kefe
 
Mint azt a 6. pontban is kifejtettem, a szőrzet rendszeres ápolása elengedhetetlen, ehhez pedig a megfelelő fésűre, kefére van szükség. Ha le akarom egyszerűsíteni, a hosszú szőrű kutyáknál a pin kefe (tüskés), a rövid szőrűeknél pedig vagy az állatsörtés (ló/disznó) vagy az elhalt szőreltávolító kefék jöhetnek szóba. Itt érdemes véleményem szerint a fa és fém változatokat választani.

Zooro kefe rövid szőrűeknek elhalt szőreltávolításra fa markolattal és rozsdamentes acél pengével és ÉLETTARTAM GARANCIÁVAL!
 

 
11. tároló edény
 
Ezt azért még ideírom, bár kutyánk holmiját simán betehetjük egy fiókba, inkább az eledelének tárolására gondolnék. Ez lehet egy kerámia vagy üveg csupor, ha pedig előre főzünk neki, akkor kis üveg tárolóedényekkel együtt a hűtőbe helyezhetjük.
 
 
Úgy gondolom, mindenkinek a lehetőségeihez képest kell, hogy kivegye részét a környezetvédelemért folytatott küzdelemben. Én sem vagyok tökéletes, de igyekszem mindent megtenni, hogy az egyébként nagy ökológiai lábnyommal járó kutyatartást minimális és zero hulladékkal válthassam ki. Hidd el, nem pénz, hanem elhatározás kérdése, hogy egy fenntarthatóbb életet élhessünk, tekintettel a jövő generációjára, az élővilágra és a Földre.
 
Remélem sikerült használható tippeket, ötleteket adnom, hogy igazi Zero Waste gazdivá avanzsálj!
Ha valamire nem gondoltam volna, kérlek írd meg!
 
 

Keresés