Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Nyelv

Hungarian hu

Pénznem

Húgykövesség kutyáknál

Tartalom

#Mi is az a húgykő?

#A húgykövek fajtái

#Mi okozza a húgykövek kialakulását?

#Honnan tudhatjuk, hogy kutyának van-e húgyköve? Mik a tünetei?

#Hogyan lehet megszabadulni a húgykövektől?

Mi is az a húgykő?

 


Viszonylag elég gyakorinak mondható probléma a kutyáknál. Húgykövesség alatt, a húgyutakban (vesék, húgyvezető, húgyhólyag, húgycső) kialakult ásványi lerakódások által okozott betegséget értjük, különböző jellegű és mértékű tüneteket okozhatnak a kisbetegeknél.

A kövek 85 %-a a húgyhólyagban képződik, de a húgyúti traktus bármely részén előfordulhat- a vesében (bár meglehetősen ritka), az húgyvezetékben vagy a húgycsőben. 
A húgyhólyagban kialakuló kő hozzádörzsölődik a szerv falához, ezáltal állandó gyulladást tart fenn. A kövek a húgycsőbe jutva vizeletürítési nehézségeket vagy teljes elzáródást okozhatnak. Ez életveszélyes állapottá válhat, mivel a toxinok és a méreganyagok nem tudnak kiürülni a vizelettel a szervezetéből. A kisebb kövek ugyan szerencsésebb esetekben távozik, de a kutyák szűk húgycsövében az esetek többségében fennakadnak, amely nagy fájdalmat okoz kedvencüknek.
A kövek húgycsőből való eltávolítása azonnali állatorvosi beavatkozást igényel. 

 

 

A húgykövek fajtái
 

 

Többféle típusa létezik, de legismertebb fajtái:

Struvit kövek
Ez a leggyakrabban előforduló fajta, főként szuka kutyákat érint. Ezek a kövek magnéziumból, ammóniumból és foszfátból állnak. Ez akkor következik be, ha a vizeletben elszaporodnak olyan baktériumok (pl. E. Coli, Staphlylococcus), melyek hatására felszaporodik a vizeletben lévő ammónia. Emiatt kirstályosodás és lúgos vizelet alakul ki, mely kedvezőbb feltételeket és alapot teremt a kőképződéshez. Ehhez hozzájöhet, ha kedvenced olyan táplálékot eszik ami miatt túl sok ásványi anyag halmozódik fel, túl magas fehérjetartalmú eldelt kap, ezek mind hozzájárulnak a húgykövesség kialakulásához.

Oxalát kövek
A problémát az ásványi anyagokkal túltelített vizelet, a vizeletben magas kalcium illetve a vizelet túlzott savassága okozza.  Bizonyos kutyafajtáknál örökletes hajlam állapítható meg. Ezeknél a kutyáknál hiányzik a nephrocalcin, egy kalcium megkötő glikoprotein, amely gátolja a kalcium-oxalát kristályok kialakulását a húgyúti traktusban.
Különböző endokrin betegségben (pl. Cushing kór) szenvedő kutyák is hajlamosabbak kalcium-oxalát húgykő képződésére, a vizeletükben lévő megnövekedett kalciumszint miatt.

Húgysav (urát) kövek
Ebben az esetben örökletes tényezők is megfigyelhetőek, bizonyos fajták hajlamosabbak rá, túlnyomóan dalmatákra jellemző, két másik fajta, amely genetikailag hajlamos lehet a húgysav kövekre, a bulldog és az orosz fekete terrier. 
Az urát kövek képződését májelégtelenség is okozhatja. Ha a kutyád májbeteg, rendszeresen ellenőriztesd állatorvosoddal, hogy vannak-e a húgyutakban urát kristályok, amelyek húgykövek képződéséhez vezetnek.

 


Mi okozza a húgykövek kialakulását?

 

A kutyák húgyköveinek számos oka lehet, például:

Étrend: A túl magas fehérjetartalmú étrend és bizonyos ásványi anyagok, például kalcium és magnézium növelheti a kutya húgykövek kialakulásának esélyét. Ezért figyelj oda, hogy kedvenced a számára legmegfelelőbb ételt kapja, a vitaminokat és egyéb természetes kiegészítőket, mindig a korának és súlyának megfelelően adagold!

Kemény víz: A kemény víz ásványi anyagokat, például kalciumot és magnéziumot tartalmaz. Az egyesült államokbeli összefüggést találtak a nagyon kemény víz és a kisállatok húgykövek kialakulásának kapcsolatában. Emiatt az ásványvíz sem jó a kutyádnak!

Kor: Az idősebb kutyáknál nagyobb a hajlam a húgykövek kialakulására.

Genetika: ismeretlen okokból egyes fajtáknál gyakrabban alakul ki húgykő. A kistermetű kutyák, mint például a mopsz, a pekingi, a yorkshire terrier, a beagle, a tacskó, a corgi, a törpe schnauzer, a bulldog és a cocker spániel, a hajlamosabb. És ahogy már említettem, a dalmatáknál a húgysavkő kövek kialakulása a legjellemzőbb.

Kadmium: tanulmányok kimutatták, hogy a kadmiummal való gyakori találkozás (kisállatoknál ez cigarettafüst formájában történhet) növeli a húgykövek képződésének kockázatát. 

Bakteriális fertőzések: a húgyhólyag bakteriális fertőzése struvit húgykövek kialakulásához is vezethet.

Mozgáshiány: a kis kanapéhuszárok, akik még pisilni is ritkán mennek ki, húgykövek kialakulását kockáztatják.

 


Honnan tudhatjuk, hogy kutyának van-e húgyköve? Mik a tünetei?

 

  • Gyakori, kis mennyiségű vizelet
  • Nem megfelelő helyen való pisilés
  • Véres vizelet
  • Kellemetlenség és erőlködés vizelés közben
  • Vizelet csepegés (a húgycső részleges elzáródását jelezheti)
  • Ha a húgycső teljesen elzáródik, a kutya egyáltalán nem tud pisilni.

Ha a jelek bármelyikét észreveszed a kutyánál, vidd azonnal az állatorvoshoz, mert elképzelhető, hogy a húgykövek sok kellemetlenséget és fájdalmat okozhatnak.

 


Hogyan lehet megszabadulni a húgykövektől?

 

Ez függ a kövek típusától, méretétől, számától és helyétől.
Például, ha a kövek a húgycsőben vagy a húgyvezetékben vannak, műtétre van szükség. A vizeletelzáródás életveszélyes, mivel vese leállásához és halálhoz vezethetnek. 
Ha a kövek –pl. struvit kövek - a hólyagban vannak, akkor más lehetőségek is vannak. Például speciális (alacsony kalcium-, magnézium- és fehérjetartalmú) étrend megfelelő folyadékmennyiséggel. A kövek feloldódnak és áthaladnak a kutya szervezetén.

A húgysavköves kutyák számára alacsony purintartalmú étrend ajánlatos. A purinok elsősorban az állati fehérjékben találhatók, és a szervezetben húgysavvá alakulnak. A purinban gazdag ételek közé tartoznak a belsőségek (pl. máj, vese), tenger gyümölcsei és hüvelyesek.

A kalcium-oxalát kövek nem oldhatók fel, és eltávolításuk egyetlen módja a műtét. A beavatkozás után viszont étrend kiegészítők segítségével megelőzhetjük a kövek újbóli kialakulását.


 

Tartalomhoz tartozó címkék: Húgykövesség kutyáknál kutyabetegség

Keresés