Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Interjú Erich Herrmann-nal, a Herrmann Bio alapítójával

Róbert
2017. 06. 16. 20:22:00

 

Szeretnénk, ha közelebbről megismernétek a Herrmann Bio prémium kutya- és macskaeledelek minőségét, a gyártó szemléletét és a termékek előállításának módját.

Úgy gondoltuk, ki is tudna jobban beszámolni, mint maga az alapító, Erich Herrmann. Őt kérdeztük mindezekről.


Hogyan jött mindez létre, hogyan valósították meg? 

Egy állatvédő projekt során, amikor sok kutyát kellett ellátnunk, jött az ötlet és az igény, hogy lehetőleg természetes állateledelt állítsunk elő, hozzáadott anyagok és a tápértéket és emészthetőséget rontó összetevők nélkül. Így kezdtünk el alaposabban foglalkozni mi, a Herrmann család a kutyák táplálkozási igényeivel és kért kis hentesüzemmel előállíttattuk az első bio minőségű próbatermékeket. A legmagasabb minőségi igények és a haszonállatok tisztelete voltak a legfontosabb szempontok. Sajnos egyik húsüzem sem tudott az emberi fogyasztásra gyártott termékekben használt foszfátok és citrátok és más javasolt „csodaszerek” nélkül a mikrobiológiailag és minőségileg is tiszta konzerv eledelt előállítani. Ezenkívül a gyártó- és alapanyag-keresésre tett  első kísérleteink során kevés megértésre találtunk a magas minőségű bio állateledelre vonatkozó elképzelésünkkel... A „saját kezűleg a legjobb" mottó igaznak bizonyult és gyorsan felmerült a kérdés: saját üzemet indítani, vagy letenni a tervről? 
A szükség tehát úgy hozta, hogy helyiségeket béreltünk és saját hentesüzemet rendeztünk be, amelynek a célja, ahogy ma is, az volt: hozzáadott anyagok nélkül boldogulni és csak jó minőségű bio alapanyagokkal dolgozni.

Befektettünk gépekbe és számos felszerelésbe. Habár a gépek használtak voltak, technikai ötleteink saját, kreatív megvalósításával kivitelezhető volt, ami kezdettől a célunk volt: természetközeli terméket előállítani, saját magunk által, és a fogyasztó felé tett nyílt üzenettel.
A régi helyiségek hamarosan kicsinek bizonyultak és emellett fokozódott az a vágyunk, hogy a bio kutya- és macskaeledel előállítása mellett fenntartható módon hozzájáruljunk a „biológia” fogalmához, ami lefordítva tulajdonképpen annyit jelent: „az élő dolgok tudománya”. Nem csak a házi- és a haszonállatok élnek, de a környezetünk is, amelyben termelünk és az emberek, akik részt vesznek a termelési folyamatban. A termelési folyamatok többnyire energiaintenzívek és jelentősen megterhelhetik a környezetet. Ezért az új telephelynek többnek kellett lennie, mint egy helynek, ahol bio árut csomagolnak.

Így született meg egy olyan termelési egység, ahol a vizet a sterilizáló kukták melegítéséhez a létesítményhez tartozó tározóból szivattyúzzuk, amelyet a saját kutunk táplál. A melegítés során keletkező hőt tároljuk és azzal fűtjük az iroda- és a logisztikai helyiségeket. A sterilizációs folyamat után el nem szennyeződött vizet a WC-k öblítéséhez használjuk és utána a saját ülepítőnkbe kerül. A nyersanyagok beszerzésekor hozzánk kerülő csomagolókartonokat összepréseljük, majd megváltozott munkaképességűek foglalkoztató intézményébe kerülnek továbbfeldolgozásra. A nálunk keletkezett használt papírból előállított csomagolóanyagokat a Herrmann’s szállítási osztálya újra felhasználja és ezekben kerülnek Önökhöz a termékeink.
 


Miben másak a Herrmann Bio termékek, mint a konvencionális állateledelek?

A bio- és az állatjóllétnek megfelelő állateledel képezi az alapját négylábú társaink egészséges és vidám életének. Ennek érdekében az Európai Közösségek ökológiai rendelkezései szerint igazolt vállalkozásként működünk és a Németországban államilag elismert bio védjegyet viseljük, ezenkívül a csatlakoztunk a szigorúan ellenőrzött „Biokreis e.V.” termelői szövetséghez és rendszeresen alávetjük magunkat a független LACON Intézet ellenőrzéseinek. Állateledeinkhez kizárólag értékes biotermékeket használunk fel, mindenféle hozzáadott anyag nélkül. Vegyszermentes gyümölcseink és zöldségeink ellenőrzött biológiai termelésből származnak, a húst pedig ellenőrzött bio beszállítóktól vásároljuk, amelyek az állatokat sem növekedési hormonokkal, sem más mesterséges anyagokkal nem táplálják. Az állatszeretet nem állhat meg a saját háziállataink szereteténél! Ezért beszállítóinknak magas etikai követelményeknek kell megfelelniük az állatjólléti szempontokat illetően és rendszeresen ellenőrizzük is őket.


A termékek élelmiszer minőségűek?

Élelmiszer minőségűek-e? Gondoljunk csak a hipermarketekben kapható virslire vagy párizsira! Ez valóban egy különleges minőségi ismertetőjel? Nézetünk szerint: nem. Mi még egy lépéssel tovább megyünk. Mi egy mindenre kiterjedő koncepciót képviselünk, 100 százalék bio minőséggel és ragaszkodunk az állatokkal való lelkiismeretes bánásmódhoz.


Néhány pontban fel tudja sorolni milyen elveket szem előtt tartva állítják elő Herrmann Bio eledeleket?

•    Szabadtartás illetve rendszeres természetes legeltetés.
•    Antibiotikumok és növekedésserkentő anyagok mellőzése. A természetes növekedés alapfeltétele az állat egészségének.
•    Az eledelnek 100 százalékban ökológiai termelésből kell származnia és nem tartalmazhat géntechnológiailag módosított organizmusokat.
•    A harmadik hagyományos orvostudományi beavatkozás után az állatot már nem lehet biológiai gazdálkodásból származónak nevezni. Az olyan beavatkozások, mint a szarvcsonkítás vagy a farok megkurtítása csak megbetegedések esetén használhatók.
•    A vadnak természetes életterében kell nevelkednie és fenntartható vadászattal kell elejteni.
•    Olyan színhús-részeket dolgozunk fel, amelyet emberi fogyasztásra jellemzően nem dolgoznak fel, de amelyeket négylábú kedvenceink szívesen fogyasztanak. Így nem ölünk meg feleslegesen állatokat. Szigorú etikai elvek szerint járunk el, annak érdekében, hogy haszonállatainknak is boldog és egészséges élete lehessen.


Kíváncsivá tett! Milyen módon, hogyan állítják elő ezeket a termékeket?

Termékeinket saját üzemünkben állítjuk elő és így hűek lehetünk „manufaktúra” mottónkhoz. Mindent saját kezűleg, magas minőséget képviselő bio termékekből, elősorban Felső-Bajorországból! Üzemünk egy nagyobb hentesüzemhez hasonítható. Kizárólag a legjobb minőségű, bio kutya- és macskaeledelt állítunk elő. A húst hentesmesterünk dolgozza fel, a friss gyümölcsöt és zöldséget is kézi munkával készítjük elő. A receptúrákat konyhafőnökünk állítja össze és ízesíti olajokkal és gyógynövényekkel. Ezután a dobozokat és a tasakokat megtöltjük, lezárjuk és a legmodernebb magasnyomású készülékkel felhevítjük. Ennek a technológiának köszönhetően az élelmiszer 18-24 hónapig eltartható lesz. Így nincs szükség hozzáadott anyagokra és más segédeszközökre. A száraz eledelek, rágcsálni valók és jutalomfalatok számára egy külön szárítókemencét helyeztünk üzembe.

A szárítás a tartósítás vízkivonásos formája, a legősibb konzerváló eljárások közé tartozik. Az alacsony nedvességtartalom védi az élelmiszert a megromlástól. A húst meleg levegővel szárítjuk saját szárítókemencénkben. Az alacsony hőfokon történő szárításnak köszönhetően megkímélhetőek a tápanyagok. Filozófiánknak megfelelően a hús természetes állapotban marad meg, hozzáadott anyagok nélkül. Az eredmény magas tápértékű állateledel vagy táplálék-kiegészítő, 100 % bio minőségű nyersanyagokkal a lehető legjobban kiegyensúlyozott összetételben. 


Mit üzen a gazdiknak, miért válasszák a Herrmann Bio termékeket?


Háziállatuk optimális ellátása érdekében biztosítjuk Önöket, hogy csak a címkén feltüntetett és az összetevők között megadott anyagokat használjuk. A hús mindig csak egy helyről, a feltüntetett forrásból származik, és legkevesebb 50, a csupa-hús termékek esetében 100 %-ot tesz ki. A frissen feldolgozott hús kizárólag igazolt bio termelőktől származik, a hal fenntartható halászatból, a vad és a ló a saját természetes környezetéből. A további összetevők, mint a zöldség, gyümölcs, szénhidrátok, gyógynövények és olajok szintén ellenőrzött biológiai gazdálkodásból származnak és túlnyomórészt a régióból valók. A kálciumot szárnyasok esetében nyakból és egy rész csontból, hús esetében porcokból állítjuk elő, mivel ezek természetes forrásai a tápanyagoknak. A termékcsalád receptúráihoz a kálcium-foszfor arányt bio tojáshéj-por hozzáadásával állítjuk elő.

Tekintsd meg webáruházunk teljes Herrmann Bio választékát: Herrmann Bio kutya - és macskaeledelek