Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Nyelv

Hungarian hu

Pénznem

100% természetes táplálékkiegészítő kutyáknak fogkő, szájszag, fogínygyulladás ellen

Te itt vagy most: Kezdőlap > Főmenü > Kutyáknak > Táplálékkiegészítők > Egészségügyi probléma szerint >

Fogkő, szájszag, fogínygyulladás

A három évnél idősebb kutyák 80%-a sajnos fogkővel, fogínygyulladással küzd. Ez jelenleg a leggyakoribb egészségügyi probléma a kutyáknál, ezért fontosnak tartjuk, hogy fordíts nagy hangsúlyt a megelőzésre is. A legtöbb esetben viszont sajnos csak akkor kapunk észbe, amikor az orrunkkal is érezzük, itt valami nem stimmel! Az itt található termék segítséget nyújt mind a fogkő és szájszag megelőzésében, mind a már kialakult enyhébb lerakódások és kialakult szájszag megszüntetésében. A hatékonyságot viszont növelheted a kutyád fogának rendszeres mosásával, fogtisztító játékok és fogtisztító rágókák bevetésével!

Gyakori fogászati problémák kutyáknál

Plakk kutyáknál
Plakk akkor képződik, amikor az ínyvonal mentén megrekedt lepedéket (például ételmaradékot) nem távolítjuk el. A plakk könnyen megkeményedhet és néhány nap leforgása alatt fogkővé szilárdul. 

Fogkő kutyáknál
Amikor a lepedék összeérik a nyálban lévő ásványi anyagokkal és megszilárdul, létrejön a fogkő. Ha az ínyvonal mentén egy keményedő anyag megtelepszik, az íny irritálódik, idővel pedig begyullad. Ezt nevezzük gingivitisnek, azaz fogínygyulladásnak. Olvass részletesebben alábbi cikkünkben a kutyák fogínygyulladásáról, kezeléséről.
Kutya fogínygyulladás tünetei, kialakulásának okai, kezelése

 

Fogágybetegség (parodontális betegség) kutyáknál
Ha a fogkő még mindig nem kerül eltávolításra, tovább halmozódik az íny mentén és alatta. Végül az íny eltávolodik a fogaktól, nyílást képezve a fogak és az íny között. A lepedék egyre csak gyűlik a nyílásban, ami kedvez a baktériumok elszaporodásának.

 

Ha hagyjuk, hogy az íny állapota ennyire leromoljon, a kutya fogágybetegségben fog szenvedni. Ekkor már az íny és a fogak károsodása visszafordíthatatlan. A fogak meglazulnak és kiesnek.
Ez az állapot gyakran fájdalommal jár, ezenkívül más komplikációk is felléphetnek (például tályog).

 

Milyen jelei vannak, ha kutyánknak valamilyen fogproblémája van?

  • Ha kutya fog- vagy ínyproblémákkal küzd, a következő jelek mutatkozhatnak:
  • piros, duzzadt és néha vérző íny
  • fokozott nyáladzás, néha vér a nyálban
  • sárgásbarna lepedék és fogkő az íny mentén
  • törött vagy hiányzó fogak
  • rossz lehelet
  • étvágytalanság

Mint minden  betegség esetében, sokkal könnyebb a megelőzés, mint a fájdalmas állapot és kezelés. Nézd meg itt természetes fogápolási termékeinket is!

Keresés