Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom

Mikor szükséges emésztőenzimet adnod kutyádnak?

Tartalom

#Mik azok az emésztőenzimek és miért van rájuk szükség?

#Az emésztőenzimek fő típusai, amelyekre a kutyáknak szüksége van:

#Akkor miért is van szüksége a kutyáknak emésztőenzimekre?

#Az emésztőenzim-hiány tünetei

#Emésztőenzimek és egészségügyi problémák

#Hogyan válasszunk emésztőenzimeket kutyák számára

#Hogyan adjunk emésztőenzimeket?

#100% természetes emésztőenzim kedvencednek

 

 

Mik azok az emésztőenzimek és miért van rájuk szükség?

 

 

Kutyáink (is) emésztőenzimeket termelnek a szervezetükben. Ilyen például: az amiláz, lipáz és proteáz, amelyek lehetővé teszik az emésztőrendszerben található szénhidrátok, zsírok és fehérjék, keményítők emésztését és felszívódását.

 Érdekesség: az ember nyálában található amiláz, a szénhidrát bontáshoz szükséges enzim. Kutyák nyála nem tartalmazza, így ez teljes mértékben a hasnyálmirigyre hárul. Ezért (is) nagyon fontos, hogy mit eszik a kutya, hiszen nem csak a pocakjára van hatással, hanem az egész emésztőrendszerére.

Az emésztőenzimek nem az egyetlen enzimek, amelyeket a kutyád szervezete termel, de ezek a legfontosabbak az egészsége szempontjából.

Az emésztőenzimek olyan fehérjék, amelyek segítenek az élelmiszermolekulák kisebb darabokra történő lebontásában. Ez táplálja a szervezetét azáltal, hogy segíti a tápanyagok hatékonyabb felvételét.

 

 

Az emésztőenzimek fő típusai, amelyekre a kutyáknak szüksége van:

 

 

Proteáz, amely a fehérjéket aminosavakra bontja, hogy a szervezet felhasználhassa azokat.

• Az amiláz a keményítőket kisebb szénhidrátmolekulákra bontja.

• A lipáz segít megemészteni az étrendben szereplő zsírokat.

• A celluláz lebontja a rostokat a növényekből és a gabonákból. A kutyáknak nincs meg ez az enzim a szervezetükben. (Erről később)

Az emésztőenzimek főként a kutya hasnyálmirigyéből származnak. Ahogy a táplálék áthalad a kutya vékonybelén, a hasnyálmirigy emésztőenzimeket szabadít fel. Ekkor bontják le a különféle táplálék-összetevőket, így a kutya szervezete fel tudja azokat szívni.

 

Akkor miért is van szüksége a kutyáknak emésztőenzimekre?

 

 

Nos… van néhány helyzet, egészségügyi gond, probléma, betegség, amelyhez extra emésztőenzimek támogatása szükséges. De még egészséges kutyusoknak is lehet emésztőenzim hiánya.  

Az enzimhiány tényezői

• Ha kutyád keményítőtartalmú összetevőket tartalmazó táplálékot eszik például tápot -tisztelet a kivételnek, (bármilyen hiper szuper a marketingje), konzervet, fagyasztva szárított vagy dehidratált ételt, akkor előfordulhat, hogy nem termel elegendő enzimet a lebontásához.

Az amiláz segíti a keményítő emésztését. De a kutyák alapból nem termelnek sok amilázt, mert a vadonban nem ennének keményítőtartalmú ételeket, főleg ekkora mennyiségben. Ha barfoztok, akkor tudod, hogy a nyers a legjobb eledel kutyád emésztésének. És ez a nyers étel élő enzimeket tartalmaz.  

• A feldolgozott élelmiszerek: Az tápok készítéséhez használt magas hőmérséklet és nyomás elpusztítja a nyersanyagokban lévő élő enzimeket. A természetes enzimek 60 celsius feletti hőmérsékleten elpusztulnak. Néhány tápot pedig 180 °C-ra melegítenek-háromszorosa annak a hőmérsékletnek, amely elpusztítja az enzimeket!

• A konzervek főzési hőmérséklete is elég magas ahhoz, hogy elpusztítsa az enzimeket.

• Az oltások, a gyógyszerek, a fluortartalmú víz mind csökkenthetik kutyád azon képességét, hogy saját enzimeket állítson elő. És idővel ez enzimhiányt okozhat.

• És a helyzetet rontja, hogy a kutyák öregedésével a szervezet természetes módon kevesebb enzimet termel. Tehát a hiány fokozódik. A kutyák szervezete nem tud lépést tartani! Ez azt jelenti, hogy valószínűleg minden idős kutyának van enzimhiánya.

Az enzimhiány az egész szervezetet érinti, tehát… még az egészséges kutyák is kimeríthetik saját emésztőenzim-forrásait.
És ez hatással lehet más létfontosságú folyamatokra a testében, mint például:

• Immunrendszer működése

· Hasnyálmirigy gondok

• Méreganyagok eltávolítása

• Hormonszabályozás

• Epehólyag funkció

Az epehólyag, kicsi, jelentéktelen szervnek tűnhet. De fontos az emésztésben, mert epét termel, hogy segítse a zsír emésztését. Ha az epehólyag nem működik hatékonyan, a kutyának nem lesz elegendő epe az emésztőrendszerében a zsírok lebontásához.

 

 

Az emésztőenzim-hiány tünetei

 

 

Figyeljed a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy a kutyádnak szüksége lehet némi emésztőenzim-támogatásra:

• Böfi és puki

• Emésztetlen étel hányása

• Hasmenés

• Székrekedés

• Puffadás

• Bűzös lélegzet

• Savas reflux

• A has korgása vagy gurgulázása

• Hasi fájdalom vagy görcs

• Bűzös széklet

• Emésztetlen étel a székletben

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, az emésztőenzimek nagy változást hozhatnak!

 

Emésztőenzimek és egészségügyi problémák

 

Íme néhány krónikus egészségügyi probléma, amelyek extra emésztőenzim-támogatást igényelnek.

EPI (exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség)

Az EPI egy súlyos állapot, amely megakadályozza, hogy a kutya hasnyálmirigye emésztőenzimeket termeljen. Súlyos esetekben éhezéshez vezethet, mert a kutya nem tudja hasznosítani a tápanyagokat.

Az EPI jelei közé tartozik a tomboló éhség, a fogyás vagy a krónikus hasmenés.

Az EPI-ben szenvedő kutyáknál gyakran alakul ki vékonybél-baktérium-túlszaporodás (SIBO). Ennek az az oka, hogy az EPI-vel emésztetlen táplálék halad át a belekben. Ez táplálja a baktériumokat a vékonybélben, lehetővé téve számukra, hogy ott növekedjenek (a vastagbél helyett, ahol általában élnek).

Krónikus hasnyálmirigy-gyulladás

A hasnyálmirigy-gyulladás akut és krónikus állapot is lehet. Az akut hasnyálmirigy-gyulladás sürgősségi ellátást igényel az állatorvostól.

A krónikus pancreatitis tünetei a következők:

• Letargia és étvágytalanság

• Alkalmanként hányás vagy hasmenés

• Hasi fájdalom (nyugtalanság)

Ha a hasnyálmirigy-gyulladás krónikus, ezek a tünetek jelentkezhetnek és elmúlhatnak. Lehet, hogy nem olyan súlyosak, mint az akut hasnyálmirigy-gyulladás esetében. De ne hagyd figyelmen kívül ezeket a visszatérő jeleket. A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás cukorbetegséggé vagy EPI-vé alakulhat. Tehát ha rendszeresen látod ezeket a tüneteket, beszélj állatorvosoddal.

Az egyéb kiegészítők mellett kutyád gyulladt hasnyálmirigyének emésztőenzimekre is van szüksége. Ha a hasnyálmirigy nem működik megfelelően, nem fogja termelni azokat az emésztőenzimeket, amelyekre a kutyádnak szüksége van.

A hasnyálmirigy gyulladásról itt olvashatsz részletesen!

 

Egyéb emésztési és felszívódási zavarok

Az emésztőenzimek számos más emésztési és felszívódási zavarban is segíthetnek. Jó kiegészítői az emésztési problémákkal küzdő kutyák étrendjének, például:

• Szivárgó bél szindróma

• Gyulladásos bélbetegség (IBD)

• Savas reflux

Krónikus egészségügyi problémák

Az ételintoleranciában, allergiában szenvedő, gyakori fülgyulladásban vagy bőrproblémában szenvedő kutyáknak is hasznosak az emésztőenzimeknek. Hiszen ezek a problémák gyakran a rossz bélrendszerből adódnak, így az egészséges bélrendszer kialakítása az első lépés a megoldásukban.

 

Az emésztőenzimek hiánya tápanyaghiányhoz vezet. Ez rontja a bélrendszer egészségét, ami szisztémás gyulladást és krónikus betegségeket okozhat.

A hasnyálmirigy az a szerv, amely a legtöbb emésztőenzimet termeli, így a hasnyálmirigy támogatása fontos. Nézd meg ezt a kategóriát itt, hogy teheted meg ezt 100% természetes kiegészítőinkkel!

 

Hogyan válasszunk emésztőenzimeket kutyák számára

 

 

Először is ne használj emberi emésztőenzim-kiegészítőt. Kutyádnak nagyon speciális enzimszükséglete van, ezért mindenképp kutyák számára készült terméket.

Papain-Leiky 100% papain

A papain a papaya gyümölcsben található enzim. Segíti a fehérjék emésztését. Valójában a papaint húspuhítóként használják, így ez is mutatja, hogy képes lebontani a húst! Támogatja a kutya immunrendszerét is, parazitaellenes, így segíthet megszabadulni a bélférgektől is. A papaint a gyógyászatban fájdalom és gyulladás kezelésére használják.

Bromelain

A bromelain az ananász szárából, gyümölcséből és levéből származik. Lebontja a fehérjéket, és arról is ismert, hogy csökkenti a fájdalmat és duzzanatot, különösen az orrban, az orrmelléküregekben és az ínyben. Segíthet az égési sérülések gyógyításában, és segíthet az ízületi gyulladásban, valamint az izomfájdalomban is.

Betain HCL

A betain HCL a sósav természetes formája. A sósav az emésztőrendszerben termelődik, ahol pepszint hoz létre, egy enzimet, amely lebontja a fehérjét. A betain HCL fokozza a sósav termelését a gyomorban. Segítheti a fehérjék emésztését és stimulálhatja a bélenzimeket.

Celluláz

A kutyáknak nincs cellulázuk. A celluláz segíti lebontani a rostokat. Sok táp, jutalomfalat rostos töltőanyagot tartalmaznak, például cellulózt (ami alapvetően fűrészpor). Tehát a cellulázt tartalmazó emésztőenzim elengedhetetlen a kutya emésztésének megkönnyítéséhez. Ezenkívül segít kutyádnak megemészteni a gabonát és más növényi anyagokat az ételben.

A celluláznak van egy másik előnye is: segít szabályozni a vércukorszintet.

Invertáz

Fontos az emésztőrendszer egészsége szempontjából. A cukrot glükózra és fruktózra választja, ami segíti a keményítőtartalmú szénhidrátok emésztését. Ez kimozdítja a cukrokat az emésztőrendszerből, mielőtt erjednének és problémákat okoznának. Az invertáz antiszeptikus és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, és növelheti az immunitást is.

 

 

Hogyan adjunk emésztőenzimeket?

 

 

Az emésztőenzimeket a legjobb étellel együtt adni. Ha szükséges, adhatunk hozzá egy kis vizet vagy húslevest.

A hő megöli az enzimeket. Ezért soha ne adjuk hozzá meleg ételekhez. És ne melegítsed fel az ételt az enzimek hozzáadása után.

A helyes adagolás mellett nem okozhat panaszt kedvencednek, de ha eleinte pukikat vagy laza székletet tapasztalsz, egy kicsit csökkentsed az adagot, amíg a szervezete meg nem alkalmazkodik az új emésztési támogatáshoz.

Emésztőenzimeket tartalmazó élelmiszerek kutyáknak

Gyümölcsök, mint a banán, mangó, papaya, ananász, kivi

Gyömbér

Almaecet

Fermentált zöldségek

 

100% természetes emésztőenzim kedvencednek

A PerNaturam Pancreatin P 90% tisztított sertés pankreatint tartalmaz a hasnyálmirigy aktív enzimeivel, különösen amilázzal, lipázzal és proteázzal.

A pankreatin P javítja a tápanyagok felszívódását, támogatja az anyagcserét és segít csökkenteni a bél gyulladásos folyamatait. Az őrölt indiai útifűmaghéjak (psyllium) nyálkás anyagukkal védik az irritált bélnyálkahártyát. Metabolikus problémákkal és hasnyálmirigy-gyulladással küzdő kutyáknak nyolc-tizenkét hétig kell adni.

A termék nem tartalmaz szintetikus adalékanyagokat, tartósítószert, ízfokozót, színezéket, kizárólag 100%-ban természetes összetevőket.

Tartalomhoz tartozó címkék: Emésztőenzim kutyáknak

Keresés