Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom

Kullancs- és bolhairtás belsőleg: valóban biztonságosak ezek a szájon át bevehető tabletták?


Mint minden kisállat gazdija, Te is bolha- és kullancsmentes otthonra és kedvencre vágysz. Azt sem szeretnéd, hogy megközelítsék a kutyádat, ezzel is emelve a fertőzés kockázatát.

Nem lenne kényelmes minden, vagy minden harmadik hónapban beadni a kedvencednek egy ízletes rágótablettát ami majd távol tartja tőle a kullancsokat és bolhákat?

Nos, van erre lehetőség. Minden rendben, probléma megoldva.

Vagy mégsem?
 

Mik is ezek a szerek?

Itthon is ismert márkák, nap mint nap futnak a TV reklámok. Egyik ilyen márka aktív összetevője az afoxolaner, a másiké pedig a fluralaner. Ezeket a tablettákat 2013-2014-ben dobták piacra az Usa-ban. Az egyiket havonta, a másikat három havonta kell adagolni a leírás szerint.

Hogyan is "dolgoznak" ezek a szerek?

Finom, ízletes rágó a kedvencednek amit szívesen elfogyaszt. Ami után a szervezetbe kerül, beszivárog a véráramba, majd a bolha, illetve kullancs csípése után a kártevők a méreg hatására elpusztulnak.

Mindkét peszticid anyag a kártevők idegrendszerét támadja meg. Szóval ezek a szerek megsemmisítik a rovarokat, viszont ha ezek ennyire károsak a rovarokra, mit okozhatnak a kedvenced szervezetében?

Ezek az anyagok a tabletta elhagyása után is hosszú ideig a kedvenced szervezetében maradnak és (még ha szükséges is) nem lehet egyik napról a másikra semlegesíteni.

Első stop az FDA

Minden szernek vannak mellékhatásai és meg akartam találni, hogy milyen reakciókat okozhatnak a kutyámnál. Az első megállás nálam az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA), ami összegyűjti a mellékhatásokat egy weboldalon.

Nem volt szerencsém, sajnos nem találtam semmit ezen a weboldalon. Így új úton indultam el, a gazdik és az állatorvosok felé. Szerencsémre rátaláltam Dr. Elizabeth Carney-ra, aki használható információval szolgált.

2014. novemberében, amikor e két szer útjára indult a nagyvilágban, Dr. Carney írt róluk a blogjában. A bejegyzés alá sorban érkeztek a kommentárok olyan gazdiktól, akiknek a kutyáján már észleltek mellékhatásokat.

A doktornő többet szeretett volna tudni.

Így benyújtott egy kérelmet a FOIA-nak, hogy megszerezhesse a leírást, így megosztotta a weboldalán is.

A következő táblázatban az látható, hogy 2016. januárjától-márciusig mennyi állatnak és melyik összetevőjű szert adták a gazdáik.

Hányás, letargia, hasmenés a leggyakoribb mellékhatás. Rohamok mindkét szernél fordultak elő már 2016 első felében és több haláleset is történt! Leginkább pedig kedvencünk máját támadják meg.

Érdeklődj, kérdezz, gyűjts tapasztalatokat másoktól

A Facebookon található több információ ezekről a szerekről. Két oldal is foglalkozik tragikus történetekkel, olyan gazdiktól, akik nem is sejtették miket okozhatnak ezek a szerek.

Néhány írás elbűvölő, néhány figyelmeztet. Egy gazdi jelentése szerint a tabletta elhagyása után 12 hónappal is ölte még a kullancsokat (és okozott mellékhatásokat) a véráramban keringő szer, elgondolkodtató!

Mindamellett, hogy súlyosan káros anyagokat tartalmaznak, a hatékonyságuk is megkérdőjelezhető! Egy átfogó felmérés alapján a toxikus szereket alkalmazók 66%-a talált kullancsot kedvencében!


Ha már elkezdtétek szedni

Ha mégis úgy döntöttél, hogy beadod neki, azonnali májvédelem szükséges! Ezt természetes módon leginkább a Máriatövis olajjal tudod megtenni, amit kúra szerűen kell megtenned!

 

Természetesen mindenkinek szíve joga, hogy mit választ, de legyél kritikus és elővigyázatos! Mi amellett döntöttünk, hogy természetesebb módszereket választunk a védelemre és kopp-kopp, szerencsére elkerülnek bennünket a vérszívók és se kedvencünket, se környezetünket nem károsítjuk! 

természetes kullancs riasztó kutyáknak

Forrás: 
https://www.dogsnaturallymagazine.com/bravecto-nexgard-simparica-oral-flea-tick-preventives-safe/
http://yourpetsneedthis.com/bravecto-nexgard-simparica-ade-reports-jan-mar-2018/
https://www.fogyasztovedelem.hu/Varia_x/kutyabarat_vedekezes.htm

Keresés