Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom

A kutya kiszáradásának okai, tünetei, kezelése

 

Tartalom

 

#Mi okozhat kiszáradást a kutyáknál?

#A kiszáradás jelei és tünetei kutyáknál

#Hogyan ellenőrizd, hogy kutyád megfelelően hidratált-e?

#Hogyan lehet megelőzni a kiszáradást kutyáknál

#Hogyan kezeljük otthon a kiszáradást kutyáknál

#Mi a teendő a kutyák súlyos kiszáradása esetén?

 

Mi okozhat kiszáradást a kutyákban?

Ugyanúgy, ahogyan nálunk gazdiknál is, kiszáradhatunk különböző okok miatt, nincs mindenkire érvényes válasz arra, hogy mi okozza a kiszáradást a kutyáknál. 
Íme azonban néhány, a leggyakoribb bűnösök közül, amelyeket érdemes figyelembe venni:

Keveset iszik kedvenced
Ez a nyilvánvaló: lehet, hogy a kutyád nem iszik elég vizet! Napi hidratálási szükségleteinek kielégítése érdekében ajánlott, hogy kutyád testsúly kilogrammonként lehetőség szerint 40-50 ml vizet igyon meg minden nap.

Ez azt jelenti, hogy egy 10 kilós kutyának körülbelül 400-500 ml vizet kell inni naponta. Ezt természetesen befolyásolja, hogy a kutyus mennyire aktív, milyen eledelt eszik (pl. egy főtt étrendes vagy barfos négylábúnak az ételében is van folyadék, míg egy táppal etetett kutyáéban nincs), valamint a hőmérséklettől függően változhat. Például a melegebb vagy aktívabb napokon valószínűleg jó egy kicsit több vízbevitelre törekedni. 

 

Betegség vagy sérülés
Egy másik ok, amiért érdemes figyelemmel kísérni a kutyád vízivási szokásait. A kiszáradás néha más betegségek vagy sérülések tünete lehet. Például a kutyák kiszáradását néha olyan betegségek okozhatják, mint a vesebetegség, a cukorbetegség vagy a parvo. 

Ezenkívül a betegség egyéb gyakori tünetei, például a hányás és a hasmenés, gyorsan kimeríthetik a négylábú hidratáltsági szintjét.

 

Túlzott meleg vagy testmozgás 
A legtöbb kutya aktív, akik szeretnek játszani és futkározni, de a túl sok testmozgás elegendő víz nélkül, különösen egy forró napon, kiszáradást okozhat a kutyákban (is). Egyes kutyák annyira bepörögnek, hogy elfelejtenek megállni és inni. 

Ha kedvenced túlzásba vitte a testmozgást, akkor valószínűleg más tüneteket is fog mutatni, mint például a túlmelegedés és a zihálás. Ezek a jelek arra utalnak, hogy gondoskodnod kell róla, hogy sok vizet adj neki!

 

 

A kiszáradás jelei és tünetei kutyáknál

Az alábbiakban a kutyák kiszáradásának néhány leggyakoribb tünete olvasható, amelyekre érdemes odafigyelned. Ne felejtsd, hogy kutyád kiszáradási tünetei a súlyosságtól függően változhatnak!

Letargia és gyengeség
Az egyik dolog amire figyelni kell, az energia és a lelkesedés hiánya. A kiszáradt kutya gyengének, letargikusnak tűnhet, és kevés energiája van. Tehát ha kutyád lomhának tűnik vagy nem érdekli a játék, ideje tovább vizsgálni.

Étvágytalanság
Ez azt jelentheti, hogy nem érzi jól magát, és jele lehet a kiszáradásnak. Ha kutyád elveszti érdeklődését még a kedvenc csemegéi iránt is, az biztos jele annak, hogy valami miatt nem érzi magát a legjobban.

Beesett szemek
Ha kiszáradt, akkor nem csak a viselkedése változik meg. Fizikai tüneteket is észrevehetsz, például a beesett szemeket.

Orr- és szájszárazság
A kiszáradt kutyáknál gyakori, hogy a folyadékhiány miatt kiszárad az orruk és a szájuk. Csakúgy, mint az emberek cserepes szája, a kutya orra és szája kiszáradhat, sőt megrepedhet.

Sűrű nyál
A kiszáradás azt is okozhatja, hogy a kutyus nyála a szokásosnál sűrűbb lesz. Ha a kutyák nem kapnak elegendő folyadékot, testük nem tud elegendő nyálat termelni ahhoz, hogy a szájukat nedvesen tartsák. Az eredmény? Vastag, ragacsos nyáladzás. 

Sötétsárga vizelet
A sötétsárga vizelet egyértelműen jelzi, hogy nem kap elég vizet. Csakúgy mint nálunk gazdiknál, a tömény vizelet, amely sötétebbnek tűnik, valószínűleg azt jelenti, hogy kutyád nem ivott eleget.

 

Hogyan ellenőrizd, hogy kutyád megfelelően hidratált-e?

Van néhány egyszerű tipp, amelyet saját magad is elvégezhetsz, hogy megbizonyosodj arról, hogy négylábúdat a kiszáradás veszélye fenyegeti-e:

 1. Csípjed össze a laza bőrt a tarkóján. Ha a bőr nem megy vissza azonnal a helyére, az a  kiszáradás jele. 
 2. Ellenőrizzed a kutya ínyét. Ha ragacsosnak tűnik, a kutyád valószínűleg kiszáradt. 
 3. Az ujjadat nyomd az ínyére. Amikor elveszed az ujjad, figyeld meg, ahogy a kis fehér folt mennyi idő alatt vált vissza rózsaszínre. Kiszáradáskor szinte azonnal!

 

Hogyan lehet megelőzni a kiszáradást kutyáknál

A kiszáradás egyszerű problémának tűnhet ugyan, de súlyos egészségügyi következményei lehetnek, főként akkor, ha ez újra és újra előjön. A legjobb, ha a kiszáradást a lehető leghamarabb megállítjuk, hogy ne okozzon más egészségügyi problémákat. 
 

Legyen elérhető és elegendő mennyiségű friss víz
Lehet, hogy magától értetődőnek hangzik, de mindannyian vétkesek vagyunk olykor, hogy elfelejtettük időnként utántölteni kutyánk vizesedényét, vagy nem cseréltük ki friss vízre. Ha erről gondoskodunk, sokkal valószínűbb, hogy hidratált marad a kedvencünk. A vízcsere és a tál gyakori elmosása szintén ösztönözheti a kutyát, hogy több vizet igyon.

 

Ösztönözd a vízivást
Ha észreveszed, hogy kutyád nem iszik elég vizet, az eledelére önts mindig egy kis vizet, így hidratált marad. Ezt leginkább száraztáp etetése kapcsán érdemes bevetni.

 

Adj neki SmoothieDog kutya smoothie-t
A zamatos ízek még a legválogatósabb ivókat is elcsábítják! Alacsony kalóriatartalmú és egészséges, 100%-ban természetes összetevőkkel, többféle ízben kapható, így minden négylábú kedvére lehet tenni!

Amellett, hogy kedvenced imádni fogja:

 • cukormentes
 • gabonamentes
 • adalékanyag- és tartósítószer mentes

Kizárólag kiváló minőségű húsokból, gyümölcsökből, zöldségekből áll. Tökéletes folyadékpótlásra, de még ásványianyagokkal, vitaminokkal is ellátja kedvenced!

Többféleképp is használhatjátok:

 1. Tedd kedvenced eledelére
 2. Add hozzá az ivóvízéhez
 3. Étkezések közti időben „nasiként”, például sodapup tálakban
 4. Visszazárható kupakkal ellátott, bárhova magatokkal vihetitek (séták, utazások)
 5. Készíthetsz belőle „jégkrémet”
   

Árnyék, hűvös hely
A közvetlen napfénynek és magas hőmérsékletnek való kitettség gyorsan kiszáradáshoz és túlmelegedéshez vezethet. Tehát, ha kutyád hosszabb játékidőre megy a szabadba, fontos, hogy biztosíts
d számára az árnyék és a hűvös pihenőhely hozzáférését. 
Ha nincs klíma az otthonodban, egy hűtőmatrac jó szolgálatot tehet.

 

Korlátozd a testmozgást meleg időben
 A mozgás fontos a kutya egészsége és boldogsága szempontjából. DE! A nap legmelegebb részében próbáljátok elkerülni a sétát és a játékot! Ehelyett válassz kora reggeli vagy késő esti sétákat hűvösebb hőmérsékleten. SOHA ne hagyjad a kutyát az autóban egy forró napon, még néhány percre sem!

 

 

Hogyan kezeljük otthon a kiszáradást kutyáknál

Néha nem lehet elkerülni a meleget.  Akárhogy is, előfordulhat, hogy egyszerűen nem tudod megakadályozni a kiszáradást. 
Szerencsére mindaddig, amíg csak alkalmi és enyhe esetről van szó, a kutyák kiszáradásának otthoni kezelése viszonylag egyszerű. Ha azt gyanítod, hogy kutyád kiszáradt, itt van néhány lépés, amellyel otthon kezelheted:

1.     Adj gyakran, kis mennyiségű vizet

Ha kutyád kiszáradt célravezetőbb, ha gyakran adsz neki kis mennyiségű vizet, hogy elősegítsd a folyadékpótlást. Ha nem akar inni, használhatsz műanyag fecskendőt vagy cseppentőt. 

2.    Adj nedvességben gazdag táplálékot

A nyers és főtt eledel megfelelő mennyiségű vizet tartalmaz, a szárazeledelek viszont nem. Táp helyett adj neki nedveseledelt! Egészítsd ki SmoothieDoggal az eldelét vagy a köztes időkben add neki nasiként!

3.    Figyeld, hogy alakul!

Tartsd szemmel kutyádat, mennyi vizet iszik, és milyen gyakran pisil. Ha úgy tűnik, hogy nem javul, vagy súlyos kiszáradás jeleit mutatja, itt az ideje, hogy állatorvoshoz vidd!  

Mi a teendő a kutyák súlyos kiszáradása esetén?

A kutyák súlyos kiszáradása azonnali állatorvosi ellátást igényel. Ha a kutyádon súlyos kiszáradás jeleti tapasztalod, szükség lehet intravénás folyadékokra, hogy teste gyorsan rehidratálódjon.

Az állatorvos diagnosztikai vizsgálatokat is végezhet, hogy megállapítsa kutyád kiszáradásának kiváltó okát. Így kezelheti a mögöttes egészségügyi állapotokat vagy betegségeket, amelyek hozzájárulhattak a kiszáradáshoz.

Ne felejtsd, hogy kutyád kiszáradása életveszélyes is lehet, ha nem kezelik!
Tehát ha azt gyanítod, hogy kutyusod krónikusan vagy súlyosan kiszáradt, azonnal vidd állatorvoshoz!

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kutya hőguta

Keresés