Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Te itt vagy most: > >

Milyen kutya illik hozzám?

Milyen kutya illik hozzám?

 
Az emberekhez hasonlóan minden kutya külön személyiséggel rendelkezik, azonban gyakran bizonyos tulajdonságok az egyes fajtáknál jellemzőbbek, mint másoknál. Nézzük meg, mely pontokon érdemes átmenned, mielőtt kiválasztod kis barátodat!
 
Hogy tudod eldönteni milyen kutyus illik hozzád? Több mindent kell mérlegelned, nézzük meg!
 
 
 
Ezt a kérdést akár 0. pontba is tehettem volna, hisz ez egy kulcsfontosságú és a legeslegelső kérdés amit fel kell tenned magadnak ha már eldöntötted, hogy a mindennapjaidat megosztod egy négylábú szőrös gyermekkel!

Tenyésztőtől, vagy menhelyről? Ezzel a kérdéssel egy külön cikkünk foglalkozik, mindenképp javaslom elolvasni!

Egy örökbefogadott kutyus teljesen más, mint egy vásárolt. Mind természetében, hiszen korábbi traumái lehetnek és előfordulhat, hogy vannak negatív tapasztalatai az emberekkel kapcsolatban. Másrészt nehezebb megállapítani fajta jellegű tulajdonságait, de nagyon hálás lesz, amiért megmentetted a kis életét.
 
Tenyésztőktől vásárolt kutyusok esetében (az, hogy tenyésztő és szaporító között mi a különbség ezen link alatti cikkünk fejti ki) pontosan tudod milyen fajta, milyen a genetikája, milyenek a szülei, mikre számíthatsz a természetében. Fajtatiszta állatoknál pedig érdemes alaposan utánajárni egy jó tenyésztőnek! 
 
 
Ezt nagyon fontos tisztázni az elején, hiszen döntő tényező. Ha benti kutyust szeretnél, akinek a kedvenc helye a kanapé lesz, semmi esetre sem pl. a dobermann a Neked való választás, hiszen igen aktív és nagytestű fajta, akinek a hatalmas mozgásigénye nehezen kivitelezhető egy lakásban. Amennyiben kertes házban élsz, nyugodtan választhatsz nagytestű és aktív kutyát. Ebben az esetben tökéletes lehet egy boxer, dobermann, agár, staffordshire terrier, német dog, argentín dog stb.
 
Jól megfigyelhető, hogy egyre kevesebb az igazán nagytestű kutyus a nagyvárosokban. Az óriás fajták általában higgadt vérmérsékletűek, így természetük miatt viszont alkalmasak benti tartásra, de méretük miatt könnyebben „rombolhatnak”, nehezebben férnek el a kisebb lakásokban.
 
Ha kanapé ebet szeretnél, neked való a boston terrier, francia bulldog, mopsz, pekingi palotakutya, tibeti terrier, bichonok, csivava, yorkshire terrier, uszkár, stb. Viszont közülük keveset tudsz kinti kutyaként tartani, hiszen például egy mopsz vagy bulldog nehezen viseli a nagy melegeket, a hideget pedig szintén nem tűrik, rövid szőrük miatt. 
 
 
Az egyik legfontosabb, hogy hasonló legyen az energiaszintetek! Ha sokat jársz futni, vagy rengeteget túrázol, egyszóval aktív életet élsz, akkor tökéletes választás lehet bármelyik vizslafajta, border collie, retrieverek, egyéb juhászkutyák, uszkár, amerikai staffordshire terrier, egyéb terrierek, stb. Első helyen azonban inkább ne gondolkozz brachicephal (nyomott orrú) kistestű fajtában, mivel ők fokozott terhelés hatására az alapállapotnál is kevesebb levegőhöz jutnak. Megfelelő genetikájú, nyomott orrú kutyusok is lehetnek aktívak, ha az orrlyukaik nem túl szűkek, de őket sem tudod maratoni futásra vinni magaddal.
 
Ennek a fordítottja is igaz. Ha inkább otthonülő gazdi vagy és nem tudod naponta több órát fárasztani a kutyusod testét és lelkét, ne válassz aktív, pörgős fajtát! Hozzád sokkal jobban passzolhat egy basset hound, bichon frisé, havanese, vagy bolognese, máltai selyemkutya, csivava, vagy angol bulldog, francia bulldog.
 
 
 
Mint tudod, egy kölyökkutya rengeteg odafigyelést, időt igényel és sokszor teszi próbára idegrendszerünket is, mikor eltüntet egy-egy cipőt, vagy összepisili az új szőnyeget. Kétség kívül ezeket elfeledteti a megannyi boldog pillanat, melyet egy apró jövevény okoz. Egy idősebb, esetleg befogadott kutyus már lehet nagyjából tisztában van vele, hogy mit lehet és mit nem, de ezt előélete határozza meg. Viszont! A berendezés nagyobb eséllyel ússza meg a fogzás okozta rágási kényszert. 
 
Ha a kor kérdését más szempontból nézzük,fontos az is, hogy mennyi éven keresztül tudhatod magad mellett szőrös barátod. A kisebb testű kutyusok fajtától függetlenül tovább élnek, akár 15-16 évig. A méret növekedésével egyenes arányosan az élettartam csökken. Egy dán dog körülbelül 8-10 évig lehet hű társad.
 
 
Ahogy az embereknél, a kutyalányok kicsit lágyabbak, kevésbé dominánsak, a fiúk pedig néha problémásabbak, főleg kamaszkorban, mikor jobban szeretik fitogtatni az erejüket. Jó neveléssel és ivartalanítással azonban ez az elkülönítés gyakorlatilag el is felejthető.
Ha már van négylábú a családban érdemes mérlegelni, hogy viselkedik másik kutyákkal, mennyire domináns természet, milyen nemű kutyákkal jön ki. 
 
Természetesen az összeszoktatása egy új családtaggal nevelés kérdése, azonban ez segíthet a döntésben a nemet illetően, mennyi időt tudunk szánni kettejük új kapcsolatára.
 
 
Vannak izgágább, hangosabb fajták, mint a jól ismert minikék, a csivava és a yorkshire terrier. Nagyobb testű kutyusok közül az átlagnál többet ugathat egy west highland white terrier, vagy beagle. Minden kutya ragaszkodik a gazdájához, vannak akik fokozottabban, vannak akik az egyedüllétet is jól bírják, de nevelés kérdése, hogy szoktatod. Ha fontos számodra, hogy ne legyen állandó csaholás, akkor válassz csendesebb faját, mint a whipet, Cavalier King Charles spániel, shar-pei, ír szetter, francia bulldog.
 
 
Egy hosszabb szőrű állatot sűrűbben kell elvinned kozmetikáztatni, otthon pedig akár naponta szükséges fésülni. Lakásban az elhullajtott szőrrel is meg kell küzdened a vedlési időszakokban. A rövidebb bundájú fajták jellemzően kevesebb ápolást igényelnek. Ha mindenféle szőrtől kiráz a hideg, akkor számodra a kínai meztelen kutya maga a tökély. Téged csak a szőrhullás zavar? Akkor a bichon havanese, bolognese, frisé, uszkár, olasz vízikutya, máltai selyemkutya a te fajtád, ugyanis ők nem hullajtják szőrüket.
 
 
 
Persze szintén érvényes az, hogy ne skatulyázzunk, bármely fajtából lehet családi kutya, ha megfelelő kezekben van, megvan a kellő fajtaismeret. De ha fontos tényező, hogy bírja Neked ajánlom a golden retrievert, labrador retrievert, border colliet, bullterriert, újfundlandit, boston terriert, mopszot, bichon frisét, angol, vagy amerikai cocker spánielt.
 
 
Fontos, hogy légy tisztában saját magaddal és képességeiddel! Vannak olyan fajták, akikhez keményebb kéz kell, vannak akiket „egygazdásként” emlegetnek. Ilyen ebet nem is ajánlanék első kutyusnak. Ilyen az akita, csau csau, agarak, malamut, husky, shar-pei, kaukázusi juhászkutya, rottweiler, dobermann
 
 
Na igen...mielőtt bármilyen állatot családtagoddá fogadsz, az ő érdekében kalkulálj kicsit! Mindegy is a méret, egy kutya sokba kerül, nincs mit cifrázni. Gondold át, belefér-e a havi költségkeretbe például, hogy megfelelően etesd, havonta kozmetikushoz vidd, orvosi költségek (chip, oltások, féregtelenítés, élősködők elleni védelem, a nem várt betegségekről ne is beszéljünk) stb. Illetve szeretném kihangsúlyozni, hogy ha mindenképp fajtatiszta kutyát szeretnél, azt tenyésztőnél vásárold, akinél a kiskutya nem tízezer forint (az a szaporító), hanem mondjuk háromszázezer. Tudom, tudom, hogy sok, de hidd el, egy szaporítótól vásárolt állatra, akinek már a mamája is egy roncs, nem volt rendesen féreghajtava, nincsenek genetikai szűrései és egy hasonló kan ejtette bűnbe átgondolatlanul, az előbb említett összeg többszörösét fogod rákölteni viszonylag rövid idő alatt az állatorvosnál. Ha viszont a pénz meghatározó, de mégis fajtajellegű kutyust szeretnél, javaslom a Fajtamentő egyesületeket, akik bizonyos fajtára hasonlító kutyusok mentésével és örökbefogadásával foglalkoznak!
 
 
Ha a fentiek alapján úgy ítéled meg, hogy idődbe, lakáshelyzetedbe, anyagi költségvetésedbe belefér egy négylábú kedvenc, hozd meg a felelősségteljes döntésedet!
 
 
Remélem sikerült segítséget nyújtanom, hogy te is felelős gazdi legyél, hiszen a felelős állattartás már a hozzánk illő házikedvenc kiválasztásával kezdődik!

Keresés